Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Koch předsedou Papežské rady pro jednotu křesťanů

Datum publikace1. 7. 2010, 23.00
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. jmenoval Mons. Kurta Kocha, basilejského biskupa, předsedou Papežské rady pro jednotu křesťanů. Biskup Koch se ujal  1. 7. 2010 úřadu, ve kterém vystřídal baden-württembergského kardinála Waltra Kaspera. 

Vatikán/Friebourg (CH):  Již v únoru roku 2010 požádal papež Benedikt XVI. basilejského biskupa Kurta Kocha, aby se ujal úřadu předsedy Papežské rady pro jednotu křesťanů. Koch převzal nakonec úřad ve čtvrtek 1. července 2010. Dekretem z 29. června 2010 ho Svatý otec navíc jmenoval apoštolským administrátorem basilejského biskupství do té doby, než do funkce nastoupí nový biskup.

Benedikt XVI. zdůraznil, že mu velmi záleží na tom, aby tento úkol vykonával člověk, který zná nejen z literatury, ale z vlastní zkušenosti křesťanské církve, vycházející z reformace. 'Papež tak opět ukázal, že mu leží na srdci nejen ekumenická spolupráce s pravoslavnou církví, ale i s protestanty,' řekl Koch.

Švýcarská biskupská konference ve svém tiskovém prohlášení uvedla, že má radost ze jmenování biskupa Kocha předsedou Papežské rady pro jednotu křesťanů, i když tím zároveň ztrácí. Biskup Koch byl členem Švýcarské biskupské konference od roku 1995 a v letech 2007-2009 jí předsedal. Během patnáctileté biskupské služby vedl největší švýcarské biskupství a výrazně přispíval k práci biskupské konference. 'Těžištěm jeho teologické práce a biskupské služby je předávání a prohlubování víry a především ekumenická spolupráce. Na novém působišti tak bude moci na úrovni světové církve uplatnit své vynikající teologické znalosti a schopnosti v oblasti ekumeny, celospolečenských otázek i vztahu církve a státu. Jako předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů bude mít zodpovědnost za rozvoj ekumenické spolupráce ve smyslu 2. vatikánského koncilu,' uvedl v tiskovém prohlášení biskup Norbert Brunner, předseda Švýcarské biskupské konference.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou