Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rakousko obhajuje umístění křížů ve veřejných prostorech

Datum publikace3. 7. 2010, 0.40
TiskTisk

Kardinál Christoph Schönborn, předseda Rakouské biskupské konference, a Michael Spindelegger, rakouský ministr zahraničních věcí, se veřejně vyjádřili k obhajobě umístění náboženských symbolů ve veřejných prostorech včetně škol.

Vídeň (A): Katolická církev  jménem předsedy Rakouské biskupské konference kardinála Christopha Schönborna  i rakouská vláda prostřednictvím ministra zahraničních věcí Michaele Spindeleggera se veřejně vyslovily  pro podporu Itálie v probíhajícím procesu 'Lautsi proti Italskému státu' v souvislosti s rozsudkem Evropského soudu pro lidská práva, který zakazuje vyvěšování křížů ve školních třídách. V tomto případě podala v Itálii matka žalobu  na Italský stát, protože považuje za neúnosné, aby visely kříze ve škole, kterou navštěvují její děti.

Kardinál Schönborn ve svém vyjádření z 29. června 2010 zdůraznil, že 'náboženská svoboda  ve své podstatě znamená právo člověka jednat v souladu s náboženským přesvědčením jako jednotlivec i ve společenství jak v soukromí, tak na veřejnosti'. Proto žádá Evropský soud pro lidská práva, aby i nadále hájil tuto podstatu náboženské svobody. 'Kříž jako hlavní křesťanský symbol vyjadřuje základní přesvědčení křesťanů všech denominací. Je to symbol, který ve své podstatě na nikoho nevytváří nátlak a nevylučuje žádného člověka,' řekl Schönborn. Dále pak uvedl, že 'kříž je vyjádřením křesťanských hodnot a zároveň podstatnou součástí evropské kultury a identity'. Kříž ve školních třídách je také výchozím bodem pro mezináboženský dialog, který je v Evropě postaven na široké  náboženské svobodě.

Rakouský ministr zahraničních věcí Michael Spindelegger 30. června 2010  na zasedání Velkého senátu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku  uvedl, že soud při rozhodování zohlední dloudobé chápání Listiny lidských práv, podle kterého umístění náboženských symbolů ve veřejných prostorech není překážkou pro náboženskou svobodu. Spindelegger zdůraznil, že kulturní pestrost, sociální svoboda a vzájemná tolerance jsou 'základními pilíři naší společné evropské hierarchie hodnot, kterou významnou měrou utvářela západní křesťanská tradice. V ní mají náboženské symboly své legitimní místo'. Rakouský ministr zahraničních věcí očekává, že bude i nadále možné umistění náboženských symbolů ve veřejných prostorech, protože 'jedině tak může být zaručena neomezená platnost náboženské svobody'.

Poprvé v historii Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku se připojilo deset členských států Rady Evropy a dvanáct nevládních organizací jako třetí strana k řízení v souvislosti s rozsudkem vydaným proti Italskému státu, který zakazuje vyvěšování křížů ve školních třídách. Těmito státy jsou: Arménie, Bulharsko, Řecko, Litva, Malta, Monako, Rumunsko, Rusko, San Marino a Kypr. S rozsudkem soudu dále nesouhlasily nebo k němu vydaly odmítavé stanovisko ještě Rakousko, Chorvatsko, Gruzie, Irsko, Makedonie, Černá Hora, Polsko, Slovensko a Ukrajina.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou