Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatý stolec požaduje vyšší úsilí o podporu práv žen

Datum publikace8. 7. 2010, 19.45
TiskTisk

Tiskové středisko Svatého stolce vydalo v úterý 6. 7. 2010 prohlášení arcibiskupa Celestina Miglioreho, stálého pozorovatele Svatého stolce při Organizaci spojených národů (OSN), které přednesl k aktuálním rozvojovým cílům a  mezinárodním smluvním závazkům týkajícím se rovnosti postavení, hodnocení a práv žen.

Vatikán/New York (USA):  Mons. Migliore ve svém příspěvku 1. července 2010 na řádném zasedání ekonomické a sociální rady OSN vyzval k většímu uznání hodnoty a rovnosti žen a dívek, jejich důstojné role v rozvoji rodiny, společnosti a světa a souvisejícímu zajištění lepší lékařské péče, vzdělání a rovných práv a příležitostí pro ženy a dívky.

Zrovnoprávnění žen předpokládá zachovávání všeobecné důstojnosti každého člověka, tedy důstojnosti muže i ženy v jejich odlišnostech, kterými se vzájemně doplňují. Rovnost i rozdílnost muže a ženy jsou založeny na biologických dispozicích, které se projevují mužskou a ženskou sexualitou či rolemi a funkcemi ve společnosti. Rovnost tedy neznamená stejnost a rozdílnost není nerovností. Zrovnoprávnění žen s sebou nese uznání darů a talentů každé ženy, to znamená ocenění její schopnosti sloužit a věnovat se společnosti, rodině skrze mateřství, pro které je charakteristická obětavá láska a péče. Nesobeckost, obětavost a služba druhým jsou zdravé aspekty, které přispívají k rozvoji lidské důstojnosti. 'Pokud by byl rodinný život považován za specifický příspěvek matek k vytváření dobrých mezilidských vztahů v rodině a společnosti, získaly by zaslouženou pozornost dosud opomíjené aspekty rozvoje společnosti, jako jsou přátelské pracovní prostředí založené na rodinných vztazích, sdílená péče o rodinu ve formě rodičovské dovolené a nové přerozdělení zátěže finančně neohodnocených prací,' řekl Mons. Migliore.

Svatý stolec dále upozornil na to, že nerovnost mezi jednotlivci a mezi zeměmi vyvolává různé formy diskriminace, vykořisťování a útisku žen a dívek, které musí být chráněny vhodnými sociálními opatřeními na národních úrovních. V oblasti zdravotní péče by měla být nerovnost mezi muži a ženami odstraněna tím, že ženy dostanou odpovídající nezbytnou lékařskou péči, aby se mohly o sebe a své rodiny dále postarat samy. Vědecké studie ukázaly, že již bylo dosaženo mimořádného snížení úmrtnosti matek a dětí během porodu či těsně po něm. Skutečného rozvoje žen však nelze dosáhnout tím, že se zaměříme na vymýcení jednoho konkrétního zdravotního problému a ostatní důležité aspekty vývoje budou zanedbány, ale tím, že budeme věnovat pozornost podpoře celkového zdraví a prevenci. Proto jsou velmi důležité rovnoměrné investice i do dalších důležitých oblastí zdravého rozvoje dívek a žen, mezi které patří vyvážená strava, všeobecná zdravotní péče, zaměřená na specificky ženské nemoci, a vzdělání.

I ekonomická rovnoprávnost žen je zásadní pro hospodářský rozvoj rodin a společnosti. Přístup k půdě, majetku, možnost získat úvěr a mít rovné příležitosti v oblasti finančních služeb pro ženy, to vše přispěje k zajištění ekonomické stability. Je nutné, aby celá rodina i komunita podporovala podnikání žen. Velmi tragické jsou případy násilí na ženách, obzvláště v domácím a pracovním prostředí, a jejich diskriminace v profesní oblasti formou nepoměru výše mezd a důchodů ve srovnání s muži. Skrze odpovídající národní právní rámce je nezbytné nastolit spravedlnost a ženy musí mít možnost dovolat se svých práv. 'Ženám a dívkám musí být zajištěna plná civilní, politická, ekonomická, sociální a kulturní práva včetně rovného přístupu ke vzdělání a zdravotní péči,' zdůraznil Mons. Migliore. Znalosti o lidských právech musí získávat již od školních let. V této oblasti působí různé občanské společnosti, neziskové organizace, sdružení na podporu žen a církevní organizace, které skrze různé typy neformálního vzdělávání velkou měrou přispívají k obecnému povědomí o lidských právech a rozvoji kvalitního vzdělávání. Ženy tak mohou postupně přispět, a v řadě zemí již významně přispívají, k pozitivnímu rozvoji veřejného a politického života místní komunity a celé společnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou