Lupa
Obsah Obsah
Portál

Gruzie vyznamenávala za pomoc v rozvoji onkologie

Datum publikace9. 7. 2010, 13.00
TiskTisk

Za přínos v rozvoji onkologie obdržel čestnou medaili velvyslanec České republiky v Gruzii, pan Ivan Jestřáb. Vyznamenání mu předal 2. 7. 2010 v prostorách Národního onkologického centra jeho ředitel profesor Rezo Gagua.

Tbilisi: Slavnostní předání se uskutečnilo při přemístění putovní výstavy Health and social photos dokumentující projekty české rozvojové spolupráce do prostor nemocnice, kterou dosud 'krášlily' jen holé zdi. Akce se konala za hojné účasti lékařů a zástupců ministerstva práce, zdravotnictví a sociálních věcí v Gruzii.

Kromě zástupce české diplomacie získali diplom za zásluhy v boji s touto zákeřnou nemocí, která je na druhém místě v pořadí příčin úmrtí v zemi, i rozvojová atašé Ambasády České republiky či zástupci České rozvojové agentury.

Za Charitu Česká republika, která je hlavním organizátorem pilotního projektu na podporu prevence a včasné detekce rakoviny u žen v regionech s vysokou koncentrací vnitřně přesídlených osob, bylo toto ocenění uděleno jejímu řediteli Oldřichu Haičmanovi a řešitelskému týmu.

Charita Česká republika od dubna 2010 společně s třemi místními partnery (z nichž Národní Onkologické Centrum patří k nejvýznamnějším poskytovatelům služeb v oblasti léčby rakoviny v zemi) řídí projekt zaměřený na prevenci rakoviny prostřednictvím veřejných debat s cílovou skupinou a školením pro zdravotnický personál.

Druhým cílem projektu je měsíční diagnostika žen v západní oblasti země – region Samegrelo a území Shida Kartli – nacházející se na hranicích s Jižní Osetií. Tyto ženy by se jinak k prohlídce jen stěží dostaly, a to zejména z finančních důvodů.

Gruzie se řadí na přední místo ze zemí bývalého Sovětského svazu ve finanční spoluúčasti pacientů za poskytované zdravotní služby. Více platí už jen pacienti v Ázerbajdžánu.

'Mobilní klinika během prvního výjezdu odhalila šestnáct vážných onemocnění rakoviny prsu a děložního čípku. Pacientky, pokud podstoupí léčení, mohou být zachráněny. Šestnáct lidských životů za jediný měsíc, to není málo,' sdělila výsledky z průběhu projektu rozvojová atašé a bývalá pracovnice Humanitárního a rozvojového oddělení Charity ČR paní Kateřina Šilhánková.

Odhalení rakoviny v třetím či čtvrtém stádiu je velmi časté. V této fázi už léčba obvykle není úspěšná a jediné, co zbývá, je paliativní péče.

Česká republika v rámci mimořádné rekonstrukční a rozvojové pomoci pro Gruzii zahájila své aktivity v oblasti zdravotnictví v roce 2009. Projekty rozvojové spolupráce jsou zaměřeny na rekonstrukci a modernizaci vybavení nemocnic, zvýšení kvality onkologické péče se zaměřením na vnitřně přesídlené osoby či podporu paliativní péče v zemi.

'Zdravotnictví v Gruzii je pro nás prioritní téma a věřím, že v této oblasti budeme i nadále úspěšně spolupracovat,' dodal na závěr velvyslanec České republiky v Gruzii Ivan Jestřáb.

Kateřina Zezulková
Charita ČR, Tbilisi

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou