Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vyjádření představitelů litoměřické diecéze

Datum publikace9. 7. 2010, 19.45
TiskTisk

Místo posledního odpočinku nedávno zesnulého emeritního litoměřického biskupa Josefa Koukla na Městském hřbitově v Litoměřicích zneuctil zloděj. Událost šetří Policie ČR.

Litoměřice: 'Nejedná se jen o vykradení hrobky biskupa, ale i o zásah a zneuctění svatého místa, kterým každý hřbitov je, což uznávají i lidé víře v Boha zatím vzdálení. Zem hřbitova, svatého pole, je 'zavlažována' slzami truchlících pozůstalých, ale nyní i slzami těch, kterých se bolestně dotýká zneuctění mrtvé lidské schránky biskupa, který navíc vždy všechno, co měl, rozdal. To poslední, co měl, byl pektorál na hrudi a prsten na ruce… Zlovolnost některých jedinců, žijících mezi námi, nás vybízí k úpěnlivým modlitbám, třeba zase i se slzami v očích, za jejich obrácení. Naštěstí, duši zemřelému nikdy nikdo ukrást nemůže,' uvedl litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

'Jsem v těchto dnech v zahraničí, takže jsem se o tomto zlém skutku dozvěděl zprostředkovaně. Myslím si, že nejde ani tolik o ztrátu těch či oněch předmětů, jako spíše o znesvěcení hrobu, a to hrobu biskupa. Je tomu podobně jako s každou krádeží; velmi často mnohem více bolí pošlapání lidské důstojnosti než  ztráta nějakých věcí. V tomto případě jde o ještě horší čin - jde o pošlapání důstojnosti biskupa, člověka, který svým životem a službou, kterou vykonával, ukazoval cestu k důstojnosti každé lidské osoby coby Božího dítěte. A potom - jde o mrtvého, který se nemůže bránit. Nechtěl bych být na místě toho, který to udělal, až mu dojde, co spáchal. Zabránit se tomu dalo asi tak, jako u každého jiného hrobu na veřejném hřbitově…' napsal generální vikář litoměřické diecéze P. Stanislav Přibyl CSsR.

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou