Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Brně skončila XXI. katolická charismatická konference

Datum publikace12. 7. 2010, 13.15
TiskTisk

V neděli 11. 7. 2010 skončil v Brně XXI. ročník Katolické charismatické konference. A protože se jihomoravská metropole opět osvědčila jak geograficky, tak organizačně, zvou vedoucí organizačního týmu konference: Přijeďte do Brna opět 6. - 10. 7. 2011!

Brno: Letošní ročník Katolické charismatické konference byl zahájen ve středu 7. července večerní mší svatou v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově v Brně, kterou sloužil biskup Vojtěch Cikrle, závěrečnou bohoslužbu v neděli 11. července vedl biskup František Radkovský přímo v areálu výstaviště. Nad tímto výjimečným setkáním křesťanů převzal záštitu kromě místního biskupa také náměstek primátora města Brna MUDr. Daniel Rychnovský.

Jak uvádí organizační tým konference: 'Jde o poměrně ojedinělou akci svého druhu, protože v Evropě se podobné setkání koná jen ve Velké Británii, v menším ve Francii a Itálii, a podobné konference probíhají v USA. Těžištěm konferenčního dění jsou přednášky a mše svaté. V tomto roce tvořil jejich myšlenkovou osu příběh milosrdného cizince. Procházel zemí, kde na něj domorodci shlíželi trochu skrz prsty, ale právě on se slitoval nad zbitým a okradeným člověkem ležícím u cesty. Pomohl mu na rozdíl od soukmenovců tohoto ubožáka a navíc společností uznávaných lidí, kteří radši předstírali, že ho ani nevidí...'

Svá zamyšlení k tomuto biblickému příběhu předložili: francouzský kněz a autor mnoha knih o duchovním životě Jacques Philippe z komunity Blahoslavenství, přestavený Řádu karmelitánů v České republice P. Vojtěch Kodet, polský kněz žijící v České republice Bogdan Stepien, generální vikář královéhradecké diecéze Mons.  Tomáš Holub, koordinátorka charismatického hnutí v katolické církvi v České republice Kateřina Lachmanová a ředitel Pastoračního střediska v Praze P. Aleš Opatrný.

Do pátečního programu byla zařazena navíc přednáška lékařky Marie Svatošové - Nemocný člověk v rodině, a psychologa Josefa Zemana - Závislost a nezávislost v manželství.

Velmi důležité místo zaujímá na konferenci společná modlitba a adorace, doprovázená kapelou Chapela. Ve čtvrtek navíc vedl koncert chval pro účastníky konference anglický zpěvák a kytarista John de Jong se svou skupinou, v pátek večer členové komunity Blahoslavenství již po několikáté učili biblické tance. 

Pro odlehčení a pro pobavení dětí vsouvají do náročné programové náplně pořadatelé divadelní představení, jeden večer je ponechán volně k posezení s přáteli u vína a cimbálové muziky.

Paralelně s konferencí pro dospělé probíhá dětská konference pod vedením pedagožky Kláry Domské. Vyvinula se ze služby hlídání dětí rodičům, kteří se chtěli plně soustředit na nejdůležitější části programu, ale stává se z ní nakonec vlastní malá konference se scénkami, povídáním, písničkami a hrami, jejichž prostřednictvím se děti dovídají o Bohu a správném chování. 

Katolickou charismatickou konferenci navštívilo letos téměř šest tisíc lidí bez věkového omezení  z nejrůznějších částí České republiky i Slovenska.

Na zorganizování takového podniku pracují dva týmy – celostátní programový tým a brněnský tým organizační. Při samotném průběhu akce pak mají k dispozici ke třem stovkám mladých dobrovolných spolupracovníků. Obrovskou akci se daří už počtvrté v Brně pořádat také díky ochotě spolupracujících firem – především vedení i personálu BVV Veletrhů Brno, kde se ve dvou pavilonech (F a G) celá akce odehrává, ale také ubytovacích společností či společnosti zajišťující stravování.

Hlavními partnery jsou Nadace ČEZ a Renovabis. Konference má také několik hlavních mediálních partnerů, dostává se k divákům díky televizi Noe, svým posluchačům ji zprostředkovává Radio Proglas, podporují ji portály vira.cz a signaly.cz, a také Katolický týdeník.

Odpověď na otázku ohledně konání příštího ročníku konference je předvídatelná. 'Za rok se na konferenci, dá-li Bůh, sejdeme opět v Brně. Toto místo se osvědčilo jako geografické centrum i z hlediska organizačního,  a máme výborně sehraný tým, takže přijeďte na 6.-10.července 2011!' zvou vedoucí organizačního týmu konference.

Další informace najdete zde.

Foto: Vít Kobza

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou