Lupa
Obsah Obsah
Portál

Prohlídka arcibiskupství s Mons. Dukou

Datum publikace13. 7. 2010, 20.30
TiskTisk

Na osobních stránkách pražského arcibiskupa Dominika Duky OP www.dominikduka.cz byla umístěna virtuální prohlídka Arcibiskupského paláce. V krátkém dokumentu režiséra Jiřího Stracha provází arcibiskup Duka jednotlivými sály paláce na Hradčanech a připojuje svůj zajímavý komentář.

Praha: Arcibiskupský palác v Praze na Hradčanech je již třetím sídlem pražských biskupů a arcibiskupů. Jejich první rezidencí byl dům na Pražském hradě vedle chrámu sv. Víta, tzv. Staré proboštství. Druhým sídlem byl Biskupský dvůr na Malé Straně poblíž Karlova mostu. Nynější sídlo bylo vybudováno v místech, kde kdysi stál dům, který arcibiskupovi Antonínu Brusovi z Mohelnice daroval 5. října 1561 císař Ferdinand I. Arcibiskupská rezidence postupně prošla třemi zásadními stavebními etapami, jejichž architektura se vtiskla do současného stavu paláce. Zatím poslední důkladná rekonstrukce proběhla v letech 1995-1998 za kardinála Miloslava Vlka.

Celá virtuální prohlídka je rozdělena do jedenácti kratších pasáží. Každá z nich se týká jedné části arcibiskupského paláce, k níž arcibiskup Dominik Duka připojuje svůj komentář. Obyvatelé hradčanského sídla nehovoří pouze o historii paláce, ale také o tom, jak v něm probíhá život dnes. Všechna krátká videa jsou umístěna na adrese www.dominikduka.cz.

Na stránkách jsou dále k dispozici informace o životě a díle pražského arcibiskupa. Z diáře je možné vyčíst, kde se lze s arcibiskupem Dukou setkat, popř. čím se zrovna zabývá. Stěžejní částí jsou bezpochyby neustále doplňované rubriky obsahující články, kázání a přednášky na nejrůznější témata. Publikovány jsou zde také zdařilé rozhovory pro různá média. Zajímavé jsou také některé fotografie z důležitých akcí, jichž se pražský arcibiskup účastnil. Postupně budou přibývat rovněž cizojazyčné verze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou