Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Voda pro Haiti

Datum publikace13. 7. 2010, 19.50
TiskTisk

V úterý 13. 7. 2010 byla před Arcibiskupským palácem v Praze slavnostně vypravena těžká technika, která odjela přes Hamburk na Haiti. Automobil Praga V3S, vrtací souprava a terénní automobil Santana jsou součástí mise Voda pro Haiti projektu Praga – Haiti (www.praga-haiti.cz).

Praha: Od Arcibiskupského paláce v Praze do Hamburku vyrazila legendární Praga V3S, vrtací souprava a terénní automobil Santana, který do projektu darovalo město Praha. V Hamburku budou stroje naloženy na loď a transportovány na Haiti. Tam bude automobil Praga využíván k přepravě vrtné soupravy a stavebního materiálu. Souprava k vrtání studní bude sloužit k tomu, aby v této etapě projektu mohlo být odvrtáno a zřízeno 20 studní v oblasti Baie de Henne. Kromě techniky k vrtání bude na Haiti přepraveno také zařízení a materiál pro opatření studní mechanickým čerpadlem.

Na Hradčanském náměstí požehnal celému projektu generální vikář pražského arcibiskupství ThDr. Mons. Michael Slavík. Slavnostního požehnání se zúčastnili Jiří Kučera, velitel mise Voda pro Haiti, Václav Vacek, manažer projektu Praga – Haiti, Jana Přikrylová, vedoucí oddělení komunikace s veřejností Městské policie hl. města Prahy, Luděk Dorňák, odborný garant projektu Praga  Haiti na vrtání studní, a další, kdo jsou do projektu zapojeni.

Projekt 'Praga Haiti' vznikl spojením původně nezávislého úsilí občanského sdružení Fidcon, Olomoucké charity a Římskokatolické farnosti Blatnice pod sv. Antonínkem jako pomoc misii Baie de Henne, kde působí český misionář P. Roman Musil. Počátky aktivit sahají do roku 2008. V roce 2009 byla uskutečněna 1. mise vyslání vozidla Praga V3S a technického pracovníka, který provedl aklimatizaci vozidla v cílové oblasti.

Současná mise 'Voda pro Haiti' již přesahuje pomoc české misii a zaměřuje se na řešení klíčového problému v celé severní části Haiti, kterým je nedostatek pitné vody. Čtyřčlenný tým, který bude odlétat přibližně měsíc po odeslání techniky, má za cíl vyvrtání a osazení 20 studní. Projekt představuje rozvojovou pomoc, kdy se jeho nositelé snaží, aby veškeré aktivity měly dlouhodobě udržitelnou hodnotu.

Hlavním smyslem projektu 'Praga Haiti' je pomoci lidem, kteří žijí v podmínkách, jež si Evropan může jen těžko představit. Organizátoři pomoci by ovšem také rádi svou prací přispěli k přiblížení života a problémů obyvatel Haiti naší společnosti. K celému projektu tak vzniká také dokumentární film České televize, na kterém pracuje režisér Jan Heller. (www.praga-haiti.cz)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou