Lupa
Obsah Obsah
Portál

Arcibiskup Dominik Duka na Hrádku u Vlašimi

Datum publikace16. 7. 2010, 17.00
TiskTisk

Pražský arcibiskup Mons. Dominik Duka OP se 18. 7. 2010 zúčastní třetí červencové pouti na Hrádku u Vlašimi. Mši svatou bude sloužit venku před kostelem od 11.00 hodin.

Hrádek u Vlašimi: Tradice Hrádeckých poutí je spjata se slavením mariánského svátku Navštívení Panny Marie, který se před obnovou liturgie II. vatikánským koncilem slavil první neděli v červenci. Poutní ruch je spjatý s uctíváním omilostněné gotické sochy Panny Marie Hrádecké.

Hlavní poutě se konají každým rokem po tři první červencové neděle, na které jsou zváni biskupové a ostatní významní představitelé církve. Mše svaté o poutích se každým rokem konají: v 9.00, 11.00 (hlavní mše svatá venku před kostelem) a v 16.00 hodin.

Hrádek u Vlašimi je mariánským poutním místem Podblanicka. První zpráva o hrádeckém kostele je z roku 1386. V nejstarších dobách byla pro zdejší svatostánek sv. Matouše důležitá hrádecká tvrz, jejíž majitelé měli ke kostelu patronátní právo. Hrádek s pustou a patrně vypálenou tvrzí i se vsí Ctiboř získalo koupí v roce 1547 město Vlašim.

Ke kostelu byla po roce 1681 přistavěna pro milostnou sochu Panny Marie boční kaple, a krátce na to i protilehlá kaple, která je zasvěcena sv. Josefovi, čímž získal půdorys kostela podobu kříže.

Farnost Hrádek je od roku 1994 v duchovní správě Kongregace kněží Mariánů. Ti pracují v 18 zemích světa a jejich zakladatelem je velký mariánský ctitel bl. Stanislaw Papczinski. Kongregace Mariánů vznikla v roce 1673 a její hlavní náplní je apoštolská činnost dle vzoru sv. Pavla a pod ochranou Panny Marie. Roku 1994 byl vytvořen samostatný vikariát pro Čechy a Slovensko, který je součástí polské provincie Mariánů.

Podrobný program Hrádeckých poutí naleznete na stránkách www.hradek.speaker.cz 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou