Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vatikán novelizoval Normy o nejvážnějších deliktech

Datum publikace19. 7. 2010, 16.45
TiskTisk

Tiskové středisko Svatého stolce vydalo ve čtvrtek 15. 7. 2010 prohlášení, že Kongregace pro nauku víry aktualizovala tzv. Normy o nejvážnějších deliktech. Jedná se o opatření, která kongregaci umožňují zasáhnout v případě deliktů proti svátostem Eucharistie a smíření a v případech sexuálního zneužívání spáchaných duchovními na mladistvých.

Vatikán: P. Federico Lombardi SJ, tiskový mluvčí Svatého stolce, zveřejnil nótu, ve které vysvětluje změny doposud platných právních předpisů, které Benedikt XVI. schválil 21. května 2010.

V roce 2001 Svatý otec Jan Pavel II. vydal dokument velkého významu, Motu proprio 'Sacramentorum sanctitatis tutela', který přisuzuje Kongregaci pro nauku víry kompetence řešit a posuzovat v oblasti kanonického práva obzvlášť závažné trestné činy, jež byly podle kompetence přiřazeny jiným dikasteriím nebo tato kompetence nebyla přesně jasná. Dokument Motu proprio byl doplněn pravidly a postupy, jakými jsou 'Normy o nejvážnějších deliktech'. Během uplynulých devíti let si zkušenost vyžádala doplnění a aktualizaci těchto norem.

Závažné trestné činy, na které se tyto právní předpisy vztahují, vyvolaly u veřejnosti v posledních letech širokou a intenzivní diskusi o pravidlech a postupech, které církev uplatňuje při jejich posuzování a potrestání. Je správné, aby v současné době platné právní úpravy byly naprosto jasné. Prvním krokem k tomu je podle tiskového mluvčího Svatého stolce zveřejnění oficiálních právních textů nových předpisů, které jsou platné pro celou církev, na internetové stránce Svatého stolce.

Normy, které se týkají řešení případů sexuálního zneužívání, přinesou rychlejší postupy, které by měly napomoci řešit ty nejzávažnější a nejurgentnější případy mnohem efektivněji. Zavádějí možnost působení laiků ve vatikánském soudním tribunálu, rozšiřují promlčecí lhůtu z deseti na dvacet let, staví na stejnou rovinu zneužívání mentálně postižených a nezletilých a přinášejí termín pedofilní pornografie. Pravidlo utajení soudního přelíčení je zachováno za účelem ochrany důstojnosti všech zúčastněných osob v případu.

Tyto normy jsou součástí kanonického práva a výlučně se zabývají církevními procesy. Z tohoto důvodu se nevyjadřují k otázce ohlašování pachatelů civilním orgánům. Je však nutné podotknout, že shoda se světským právem je zahrnuta v instrukcích k postupům v případech zneužívání vydaných Kongregací pro nauku víry. Ta také pracuje na dalších instrukcích pro biskupy, aby pokyny, které vydá v otázce sexuálního zneužívání nezletilých duchovními nebo spáchaných v institucích napojených na církev, byly precizní, logicky soudržné a efektivnější.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou