Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Miloslav Vlk obdrží cenu Karla IV.

Datum publikace20. 7. 2010, 14.00
TiskTisk

V neděli 25. 7. 2010 bude kardinálu Miloslavu Vlkovi předána v Cáchách 'Kulturní cena Karla IV. Kulturního spolku Cáchy – Praha'. Cena je udělována osobnostem, které se zasloužily o vzájemné vztahy mezi městy Cáchy a Praha, jakož i o porozumění mezi Německem a Českou republikou.

Cáchy (D) / Praha: Kardinál Miloslav Vlk, který se stane prvním nositelem ocenění, dostává cenu za své mimořádné zásluhy v prohlubování intelektuálních, kulturních a lidských vztahů mezi městy Cáchy a Prahou a za významnou podporu činnosti Kulturního spolku Cáchy – Praha. Kardinál Vlk spolupracuje na projektech spolku již od jeho založení v roce 1998. O výběru kandidáta rozhodla šestičlenná porota složená ze zástupců města Cách a Prahy.

Slavnostního předání ceny, které se uskuteční v historických prostorách cášského dómu, se kromě zástupců sdružení zúčastní také Marcel Philipp, primátor města Cách, který pronese svůj pozdrav. Laudatio přednese prof. Hans Hermann Henrix a večer zakončí svými slovy sám kardinál Miloslav Vlk.

Oficiální název ceny 'Kulturní Cena Karla IV. Kulturního spolku Cáchy – Praha' připomíná císaře Karla IV., který jako první obě města navzájem propojil svými korunovacemi za českého krále v Praze, za římského krále v Cáchách a svým politickým i kulturním vlivem a činností.

Datum předání 25. červenec byl zvolen kvůli připomínce korunovace Karla IV. v Cáchách na římského krále, která proběhla 25. července 1349. Bronzovou medaili s portrétem Karla IV. zhotovil akademický malíř Lumír Šindelář z Prahy, který byl inspirován malbou v kapli sv. Kateřiny na Karlštejně.

Bližší informace jsou k dispozici na stránkách www.aachen-prag.de a www.kvap.de.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou