Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Přípravy na Celostátní setkání animátorů vrcholí

Datum publikace21. 7. 2010, 17.00
TiskTisk

V pondělí 19. 7. 2010 se v Kroměříži konalo mimořádné zasedání Sekce pro mládež České biskupské konference (ČBK), jehož hlavní náplní byla příprava Celostátního setkání animátorů (CSA). To se uskuteční ve dnech 15. – 21. 8. 2010 v Kroměříži a ponese se v duchu tématu Zaostřeno na duchovní život. Animátoři různých skupin mládeže se stále mohou na setkání přihlásit přes Diecézní centra pro mládež.

Kroměříž/Praha: Do zahájení Celostátního setkání animátorů, které se uskuteční ve dnech 15. – 21. srpna 2010 v Kroměříži, zbývá už jen necelý měsíc. Proto se Sekce pro mládež ČBK, jako hlavní organizátor celé akce, sešla na svém mimořádném zasedání v Kroměříži, aby přímo v místě setkání řešila různé organizační aspekty přípravy, jako je ubytování, stravování atp. Do přípravy celého programu jsou také zapojeni řeholníci a různá hnutí a cca 150 mladých lidí, kteří během přípravného týdne (11. – 15. srpna) připraví zázemí pro cca 400 účastníků z řad animátorů ve věku 16 – 30 let. Nad setkáním převzal záštitu Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a Ing. Jindřich Ondruš, náměstek hejtmana Zlínského kraje.

'Cílem Celostátního setkání animátorů je formace, vzdělání a školení mladých lidí, kteří pracují jako dobrovolníci ve farnostech, školách a zařízeních pro volnočasové aktivity s dětmi a mládeží, nebo se na tuto službu připravují', řekl o smyslu CSA ředitel Sekce pro mládež ČBK P. Vít Zatloukal. Týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti animátorů, posílení jejich komunikativních, sociálních a pracovních kompetencí. Nabízí vzdělávací aktivity od hledání odpovědí na otázky duchovního života až po metodiky práce s dětmi a mládeží. Setkání  přináší nabídku smysluplného využití volného času dětí a mládeže a má ve svém důsledku preventivní účinek.

Celá akce se ponese v duchu tématu 'Zaostřeno na duchovní život' a mottem setkání je úryvek z Markova evangelia 'Mistře dobrý, co musím dělat, abych dostal věčný život?'. Týdenní program bude velmi bohatý. Dopoledne se budou konat přednášky dvou hlavních hostů Mons. ThLic. Tomáše Holuba THD., který přiblíží prameny a zásady duchovního života a PhLic. Kateřiny Lachmanové, ThD. pastorační pracovnice Arcibiskupství pražského a vyučující na Katolické teologické fakultě v Praze, která bude hovořit o rovnováze a praxi (morálce) duchovního života. Po nich budou mladí lidé mezi sebou moci o tématu hovořit v diskusních skupinkách a odpoledne bude příležitost ho ještě dále rozvinout skrze nabídku cca 15 menších přednáškových okruhů z oblasti psychologie, kultury, bioetiky, partnerských vztahů a spirituality.

V programu nebudou chybět sportovní, kulturní nebo tvořivé aktivity. V pondělí 16. srpna od 19.00 hodin v kostele svatého Mořicezahrají na varhany a housle sourozenci Alena a Petr Čechovi. V úterý 17. srpna v rámci zážitkové hry animátoři pomohou ve městě Kroměříž s nejrůznějšími pracemi počínaje úklidem a návštěvou domova důchodců konče. Hudební skupina Adorare, která bude doprovázet celý program CSA, vystoupí v úterý 17. srpna 2010 od 18.00 hodin na Velkém náměstí v Kroměříži. V pátek 20. srpna večer po bohoslužbě v chrámu sv. Mořice vystoupí absolventky DAMU Irena Pulicarová, Tereza Durdilová a Hana Malaníková s biblickým představením o třech ženách Deboře, Rút a Ester. V sobotu 21. srpna po mši svaté arcibiskup Jan Graubner vyšle Janu Vránovou a Antonína Dorazila na jejich celoroční dobrovolnickou službu ve farnosti Nová Hradečná na Šumpersku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou