Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

EU ocenila příspěvek církví v boji pro chudobě

Datum publikace22. 7. 2010, 18.45
TiskTisk

V pondělí 19. 7. 2010 se v Bruselu konal šestý výroční summit Evropské unie se zástupci církví na téma Evropský rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Vedení evropských institucí (Evropské komise, Evropské rady a Evropského parlamentu) se sešlo s 20 představiteli křesťanských církví, židovského náboženství, islámu, Sikhů a Hindů z celkem 14 členských zemí.

Brusel (BE): Poprvé podle nové Lisabonské smlouvy, která v článku 17 předpokládá 'otevřený, transparentní a pravidelný dialog EU s církvemi a náboženskými společenstvími', se na začátku tohoto týdne (19. července 2010) v Bruselu sešli šéfové evropských institucí na výročním summitu EU se zástupci církví. Pozvání na toto setkání vzešlo společně od prezidenta Evropské komise, José Manuela Barrosa, předsedy Evropské rady, Hermana Van Rompuye, a prezidenta Evropského parlamentu, Jerzy Buzeka. Na straně církví se setkání účastnilo celkem 20 představitelů křesťanských církví, židovského náboženství, islámu, sikhů a hindů ze 14 členských zemí.

Katolickou církev zastupovala čtyřčlenná delegace: biskup Adrianus van Luyn, prezident Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE), kardinál Péter Erdö, prezident Rady Evropských biskupských konferencí (CCEE), bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, předseda Slovenské biskupské konference, a Dr. Flaminia Giovanelli z Papežské rady Justitia et Pax. Během setkání katoličtí zástupci upozornili na rostoucí chudobu v Evropě. Pod hranicí chudoby žije v EU 80 milionů osob a nebezpečně narůstá také míra nezaměstnanosti a sociální nerovnost.

'Je třeba bojovat proti chudobě, ne proti chudým', zdůraznil kardinál Péter Erdö, předseda Evropské rady biskupských konferencí. Biskup van Luyn varoval, že boj proti chudobě se zatím omezuje jen na technické a administrativní opatření, což je nedostačující.  Dále vyzval, že je potřeba se především zaměřit na Afriku: 'Ta byla Evropou staletí kolonizována a vykořisťována a nyní ji nadále ohrožují zkorumpované vlády, války, období sucha a šířící se Aids. Avšak řešením není ani vybudování 'opevněné Evropy' ani absolutní otevření hranic uprchlíkům. Nutná je změna životních podmínek v afrických zemích.'

Prezident Evropského parlamentu Jerzy Buzek zdůraznil: 'Je nutné projevit solidaritu a ruku v ruce pracovat s církvemi a náboženskými společnostmi, protože ony mají v této oblasti rozhodující roli.' Prezident Evropské komise José Manuel Barroso ocenil příspěvky církví v potírání chudoby a řekl: 'Pokud opravdu chceme bojovat proti chudobě, musíme využít rozsáhlé, dlouholeté zkušenosti církví.' Poukázal také na to, že k účinnému potírání chudoby nestačí pouze podporovat zaměstnanost. Chudoba hrozí i dětem a starým lidem, a proto je potřeba spolu s církvemi hledat konkrétní, praktické cesty z chudoby.

EU si vytyčila za cíl do roku 2020 snížit o 20 milionů počet lidí ohrožených chudobou. V současné době žije na hranici chudoby cca 80 milionů osob, i když podle rozšířených indikátorů EU odhaduje tento počet až na 120 milionů lidí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou