Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Z ČR do Říma na blahořečení Chiary Luce Badano

Datum publikace23. 7. 2010, 20.00
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. dne 3. 7. 2008 schválil dekret potvrzující hrdinské ctnosti kandidátky blahořečení a 19. 12. 2009 byl vydán dekret o uznání zázraku na přímluvu Chiary Badano, která v 19 letech zemřela na nádor kostí. Hnutí fokoláre v České republice připravuje ve dnech 23. – 28. 9. 2010 společnou cestu do Itálie na blahořečení Chiary Badano, které se uskuteční 25. 9. 2010 v 16.00 hodin na poutním místě Panny Marie Božské Lásky v Římě. Na tuto cestu je stále možné se přihlásit.

Praha: Jak jsme již informovali na našem webu 3. července 2008, papež Benedikt XVI. schválil dekret potvrzující hrdinské ctnosti kandidátky blahořečení služebnice Boží Chiary Badano, která zemřela ve věku 19 let. Kongregace pro kauzy svatých vydala s autorizací Svatého otce 19. prosince 2009  dekret o uznání zázraku na přímluvu Chiary Badano: 'Jedná se o náhlé uzdravení dítěte z Terstu z velmi vážné formy smrtelného zánětu mozkových blan, kterému lékaři dávali 48 hodin života.“

Chiara Badano bude prohlášena za blahoslavenou v sobotu 25. září 2010 v 16.00 hodin na poutním místě Panny Marie Božské Lásky v Římě (Al Santuario della Madonna del Divino Amore). Slavnostnímu obřadu bude předsedat Mons. Angelo Amato, prefekt Kongregace pro kauzy svatých. V Aule Pavla VI. ve 20.30 hodin připravují mladí lidé slavnostní setkání s programem věnovaným životu Chiary Badano. V neděli 26. září bude v bazilice sv. Pavla za hradbami slavena děkovná mše svatá, které bude předsedat kardinál Tarcisio Bertone, státní sekretář Vatikánu.

Hnutí fokoláre v České republice připravuje společnou cestu do Itálie na blahořečení Chiary Badano, která je zaměřená převážně pro mladé lidi od 14 let, ale nejen pro ně. Cesta se uskuteční ve dnech 23. – 28. září 2010. Kromě prohlídky věčného města Říma a účasti na slavnostním obřadu blahořečení s doprovodnými akcemi, je na zpáteční cestě na programu návštěva Loppiana (mezinárodního městečka Hnutí fokoláre) nedaleko Florencie. Do 1. září 2010 se na webové stránce www.focolare.cz můžete na tuto akci přihlásit. Více informací najdete v přiloženém letáku.

Chiara Badano se narodila v Sasselu 29. října 1971 v prosté rodině a od malička byla vychovávaná ve víře. Vyrostla v nadané děvče, které s nadšením sportovalo a mělo mnoho přátel. Patřila mezi mládež Hnutí fokoláre (Gen - Nová generace), které založila Chiara Lubichová. Ze všech sil se snažila z lásky plnit v každém okamžiku Boží vůli. Boha přijala jako Lásku a zvolila si ho za ideál svého života. Dávala přednost prostým, pokorným a chudým lidem a snila o tom, že bude jednou jako lékařka pracovat pro děti v Africe. V 17 letech ji postihl nádor kostí. Nemoci čelila s důvěrou v Boží lásku a často opakovala modlitbu: 'Chceš-li to Ty, chci to i já'. Lidem kolem sebe předávala klid, pokoj a radost. Chiara Lubichová ji oslovovala 'Chiara Luce' (Klára Světlo). Chiara svým vrstevníkům a kamarádům napsala: 'Mladí jsou budoucnost. Já již nemohu běžet, a proto bych vám chtěla - jako na Olympiádě - předat pochodeň. Máte jen jeden život a stojí za to ho dobře využít.' 7. října 1990 nemoci podlehla. Její život je zářným příkladem toho, jak lze proměnit nemoc v prozářenou cestu k plnosti života.

Podnět k beatifikačnímu procesu dal v roce 1999 tehdejší biskup z diecéze Acqui Mons. Livio Maritano, který Chiaru Badano znal osobně a takto vysvětlil důvod k zahájení procesu: 'Zdálo se mi, že její svědectví by mohlo být významné především pro mladé lidi. I dnes je zapotřebí svatosti. Je potřeba pomoci mladým, aby našli směr, cíl, aby překonávali nejistoty a samotu, své otazníky tváří v tvář neúspěchům, bolestem, smrti a veškerým starostem. Toto svědectví víry, síly od dnešního mladého děvčete je překvapující, je oslovující a u mnoha mladých lidí způsobuje změnu jejich života. Máme o tom téměř každodenní svědectví'.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou