Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Katedrála má být otevřena každému

Datum publikace3. 8. 2010, 10.00
TiskTisk

Úprava vstupu do chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha zavedená 2. 8. 2010 má zajistit, aby katedrála byla otevřena skutečně všem. Má vést k tomu, aby se každému dostalo to, co od této nejvýznamnější stavby naší země očekává, aby byl zachován důstojný provoz a nejcennější části stavby netrpěly.

Praha: Současná úprava vstupu do chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha vychází z pojetí, které bylo zformulováno v nedávno uzavřené dohodě mezi Správou Pražského hradu a Metropolitní kapitulou u sv. Víta v Praze. Pražská katedrála má být podle ní společným 'národním duchovním, kulturním i státním symbolem'. Z toho vyplývá také požadavek na provoz katedrály, kdy mají být uvedeny v soulad očekávání všech návštěvníků. Do katedrály přichází každý s trochu jiným úmyslem. Pro zahraničního turistu, věřícího poutníka či školní výlet však musí být pražská katedrála vždy zachována jako liturgický prostor, ale současně také jako místo spjaté s naší státností a jako kniha naší historie. Je také třeba, aby provoz probíhal důstojně, jak se na křesťanský kostel patří. Jako nejrozumnější se ukázalo vrátit se k situaci, jaká v chrámu byla před rokem 2006.

Vstup do katedrály zůstává volný. Pro věřící a poutníky se nic nemění a zdarma bude samozřejmě vstup na všechny bohoslužby. Novinkou je to, že návštěva katedrály je zařazena do obou průvodcovských okruhů. Zdarma však může turista do části hlavní lodě. Vstupné do okruhů Pražského hradu pro skupiny turistů zůstává i nadále stejné.

Zařazením do prohlídkových okruhů má být regulován vstup do omezených prostor katedrály, kde se dodneška nedůstojně tísnily davy turistů s průvodci. Těmito prostory jsou především krypta, královská hrobka, věž a prostor za oltářem, kde se nachází vějíř kaplí. Nová úprava vstupu do těchto vzácných částí katedrály má zajistit, aby netrpěly nadměrným provozem. Důvodem úpravy je rovněž to, aby bylo možné udržet důstojný provoz turistů. Ti se totiž ne vždy chovají s patřičnou úctou k posvátnému prostoru a ne vždy berou ohled na ostatní návštěvníky.

Věřící budou mít volný přístup do Chórové kaple. Tam se jim nabízí možnost pomodlit se v tichu uchráněni před turistickým ruchem. Rovněž bude pro věřící, kteří se přišli do katedrály modlit, otevřen postranní vchod ke kapli sv. Zikmunda. Tam bude vystavena Nejsvětější svátost. Tento vstup bude také sloužit kněžím pro přístup do chrámu. V předstihu je vždy možné s farářem katedrální farnosti domluvit návštěvu poutních či farních skupin. Nově je vstup na věž umožněn zvláštním vchodem, aby se odlehčilo návalu návštěvníků, kteří tvořili před katedrálou dlouhé fronty. Během církevních a státních svátků má být otevřena celá katedrála zdarma pro každého.

'Katedrála není jen turistická atrakce, ale sakrální prostor, který žije svou liturgií. Současně je pohřebištěm českých králů symbolicky nás svazujícím s naší vlastní minulostí. Vyzdvižen uprostřed věřícího lidu je místem setkání s Bohem a současně učebnicí minulosti, která spoluvytváří naši identitu,' říká pražský arcibiskup Dominik Duka. Největší procento návštěvníků jsou nicméně zahraniční turisté. Katedrála je domem Božím, ale rovněž také nedílnou součástí naší státnosti. Je místem, kam se vepisovaly dějiny naší země. Bylo by tedy dobré, kdyby např. školáci projevovali větší zájem o naše dějiny a častěji navštěvovali nejdůležitější chrám naší země. Regulace každodenního provozu nyní mimo jiné vytváří dobré podmínky pro soustředěné a nerušené návštěvy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou