Lupa
Obsah Obsah
Portál

Přehled významných letních poutí v královéhradecké diecézi

Datum publikace4. 8. 2010, 16.00
TiskTisk

Hlavní pouť královéhradecké diecéze roku 2010 se uskuteční v sobotu 14. 8. 2010 na poutním místě v Malých Svatoňovicích. Na nadcházející dny se chystají také další poutě, na které jsou věřící srdečně zváni.

Hradec Králové: Již v neděli 8. srpna 2010 se koná tzv. Salvátorská pouť v Chrudimi k milostnému obrazu Nejsvětějšího Salvátora – Spasitele. Obraz je znám tím, že po poškození švédskými vojáky za třicetileté války ronil krev. Program vyvrcholí slavnostní poutní mší svatou 10.00 hodin, kterou bude celebrovat P. Tomáš Petráček. Více informací naleznete zde.

V úterý 10. srpna 2010 se z Pece pod Sněžkou i polské strany vydává procesí na tradiční Svatovavřineckou pouť na Sněžku. Hlavním celebrantem bohoslužby, která začíná ve 12.00 hodin, bude pražský arcibiskup Dominik Duka OP. Za polskou diecézi Legnica bude přítomen biskup Stefan Cichy. Účast na pouti by neměl vynechat ani prezident republiky Václav Klaus. Podrobnosti zde.

Hlavní diecézní pouť 2010 je plánována na sobotu 14. srpna 2010 do Malých Svatoňovic k Panně Marii Sedmiradostné. Program začíná v 10.00 hodin a podrobnosti najdete v příloze této zprávy. Vrcholem bude pontifikální mše svatá ve 12.00 hodin, celebrovaná biskupem Josefem Kajnekem, administrátorem diecéze.

U příležitosti slavnosti Nanebevzetí Panny Marie v neděli 15. srpna 2010 proběhne pouť na Hoře Matky Boží v Králíkách. Bohoslužby budou v 8.30 hodin a v 10.00 hodin. Té se zúčastní biskup Josef Kajnek. Informace najdete zde.

Víkendové mariánské poutní slavnosti s bohatým programem se chystají také v Neratově v Orlických horách. Na hlavní bohoslužbu v neděli 15. srpna 2010 od 10.00 hodin v chrámu Nanebevzetí Panny Marie zavítá opět primas český Mons. Dominik Duka OP. Program slavnosti naleznete zde.

Druhá z letních mariánských poutí, tzv. okurková pouť, bude v neděli 15. srpna 2010 na Chlumku u Luže v chrámu Panny Marie Pomocnice. Mše svaté se konají 8.00, 9.30 a 11.00 hodin. Informace jsou k dispozici zde.

Oslavu Nanebevzetí Panny Marie připravují také ve stejnojmenném katedrálním chrámu v Kutné Hoře-Sedlci na neděli 15. srpna 2010 od 9.30 hodin. Po mši svaté následuje farní den. Více zde.

(Kromě tohoto základního přehledu se konají další poutní slavnosti na různých místech v diecézi, zejména tam, kde je kostel zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie. Podrobnosti najdete na oficiálních webových stránkách královéhradecké diecéze  a farních webech.)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou