Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tisíce mladých poutníků v Santiagu de Compostela

Datum publikace6. 8. 2010, 20.15
TiskTisk

Ve dnech 5. – 8. 8. 2010 vrcholí v Santiagu de Compostela pouť mládeže v rámci Jubilejního roku sv. Jakuba, která je součástí příprav na Světové dny mládeže v Madridu v roce 2011.

Santiago de Compostela (E): Pouti se účastní asi 12 tisíc mladých lidí spolu s třiceti diecézními biskupy a arcibiskupy ze Španělska a Portugalska. Setkání se účastní také kardinál Antonio Cañizares, prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti, a kardinál Stanislav Ryłko, předseda Papežské rady pro laiky. Setkání bude v hlavních rysech probíhat podle pastoračního plánu arcidiecéze Santiaga a pastýřského listu arcibiskupa Juliána Barria, nazvaného: 'Poutníci víry, svědkové vzkříšeného Krista'. Pro letošní rok bylo vybráno motto pouti: 'Být přáteli Pána tak jako apoštol Santiaga'. To vybízí mladé lidi, aby znovu objevili postavu patrona Španělska a jeho poslání apoštola a evangelizátora, aby skrze něj našli nový impuls pro duchovní život a aktivním svátostným životem a osobní i společnou modlitbou vyzařovali jednotu s Pánem. Jubilejní pouť je tak mimořádnou příležitostí pro vydání svědectví silné víry, neochvějné naděje a neúnavné lásky, která vede ke stálé pozornosti na potřeby bratří, s nimiž se setkáváme na naší životní cestě. Modlitba, kterou pro tuto příležitost napsal arcibiskup Barrio, obsahuje výzvu pro mladé lidi, aby svůj život odevzdali do rukou otce jako oběť trvalé lásky a otevřeli svá srdce Božímu milosrdenství, aby naslouchali jeho výzvám a stali se svědky jeho přítomnosti ve světě.

Přípravy na pouť trvaly několik měsíců, během nichž nechyběly duchovní aktivity, eucharistické adorace, modlitební řetězce a bdění v univerzitních kaplích, ve svatyních a farnostech. Účastníci se včera po příchodu do Santiaga de Compostela setkali s arcibiskupem Barriem, který je přijal na náměstí Obradorio před místní bazilikou. V následujících dnech jsou na programu katecheze, setkání ve skupinách a panelové diskuse. Všechny činnosti se soustředí na některý z šesti tematických okruhů: spiritualita a pastorační úvahy zaměřené na mladé lidi s důrazem kladeným na spiritualitu Světových dnů mládeže; dějiny a tradice umění v souvislosti s apoštolem Jakubem; sociální učení církve v jeho různých podobách a zorných úhlech; média a nová evangelizace; mládež a povolání k manželství nebo zasvěcenému životu ve společném povolání ke svatosti; hudba a evangelizace.

Poutníkům je k dispozici velký stan pro modlitbu a stálou eucharistickou adoraci, v kostele klarisek, benediktinů, karmelitánů a dominikánů je možnost přistoupit ke svátosti smíření. Na sobotu 7. srpna je naplánovaná vigilie na stadionu sv. Lazara, kde bude i kříž a mariánská ikona Světových dní mládeže, které mladí lidé přinesli do Santiaga již 3. srpna. Pouť bude ukončena v neděli dopoledne slavením eucharistické oběti se zvláštní výzvou adresovanou mladým lidem, aby se stali radostnými svědky zkušenosti prožívané v milosti a aby tak vydávali svědectví v prostředí, v němž žijí. Vigilii i eucharistické oběti bude předsedat kardinál Ryłko, předseda Papežské rady pro laiky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou