Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Litoměřický biskup navštívil místa postižená povodní

Datum publikace10. 8. 2010, 16.15
TiskTisk

Litoměřický biskup Jan Baxant zamířil v pondělí  9. 8. 2010 do povodní postižených oblastí severních Čech, aby se zde osobně seznámil s rozsahem škod a povzbudil ty, kteří následky velké vody likvidují.

Frýdlantsko: Cesta litoměřického biskupa vedla v pondělí 9. srpna 2010 na Frýdlantsko, do míst, která během uplynulého víkendu zasáhla povodeň nejvíce. Navštívil Raspenavu a odtud pokračoval do nedalekých Hejnic a Frýdlantu.  'Nebylo jednoduché se sem dostat, tak moc jsou silnice poničené,' řekl krátce po příjezdu na místo Mons. Baxant. 

V Raspenavě velká voda zaplavila sklepy kostela Nanebevzetí Panny Marie a zdejší fary, kde dosáhla výše zhruba 180 cm. Poškozeny byly kotelna, prádelna a archiv. V přilehlém objektu byly zatopeny  prostory zdejší Charity nebo společenská místnost.

Práce na odčerpání vody z těchto objektů a odklízení poškozeného mobiliáře probíhaly i v pondělí. 'Pomáháme a organizujeme pomoc,' říká zdejší farář P. Miloš Raban. Kostela a bývalého kláštera (nyní Mezinárodního centra duchovní obnovy) v nedalekých Hejnicích se velká voda nedotkla, lidé zde našli pomoc. 'Poskytli jsme azyl přibližně třiceti lidem - deset z nich byli lidé, jejichž domovy byly přímo postiženy povodní, a asi dvaceti turistům, kteří v zaplavené oblasti uvízli,' dodává P. Raban.

'Jsou tu potřeba hlavně pomocné ruce a peníze,' vyzývá biskup všechny lidi dobré vůle k vzájemné solidaritě a pomoci. 'Je třeba něco podnikat a shánět pomoc. Jsme v kontaktu s Charitou naší, v Praze i v Hradci Králové,' upřesnil. 'Především bych řekl, že tu jsou potřeba dobrovolníci. Například naši pastorační asistenti nebo křesťanská mládež, která by nabídla své síly organizacím, zajišťujícím pomoc.'

V Raspenavě požádal štáb zpravodajství České televize Mons. Jana Baxanta o krátký komentář k situaci, který byl v přímém vstupu odvysílán ve zprávách v 17 hodin na ČT 24.

Druhá zastávka litoměřického biskupa byla ve Frýdlantě, kde velká voda vyvalila dvanáct metrů kamenné ohradní zdi u farní zahrady, zaplavila sklep fary, vyplavila kapli a hospodářské budovy.  Zaplavila kostel Nalezení sv. Kříže do výšky zhruba 30 cm, kde několik hodin stála a po jejím opadnutí pokrývala podlahu kostela slabší vrstva bahna. Tu celý den odklízel zdejší farář P. Vít Audy spolu s dobrovolníky.

Mons. Jan Baxant prohlédl škody a pomocníky povzbudil a poděkoval jim za nezištnou pomoc. Na frýdlantské faře se také setkal se starostou města Danem Ramzerem. Vysoce ocenil jeho nasazení, dále nasazení samosprávy, záchranářů, armády a všech, kteří se potýkají s následky povodní.

Fotogalerie zde.

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou