Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V USA staženo trestní oznámení proti Vatikánu

Datum publikace10. 8. 2010, 21.45
TiskTisk

Radio Vaticana dnes (10. 8. 2010) zveřejnilo informaci, že bylo ve Spojených státech staženo trestní oznámení proti Svatému stolci v případě pedofilie.

Kentucky (USA): Tři osoby, které tvrdí, že byly sexuálně zneužity několika místními kněžími, se rozhodly stáhnout svůj nárok na odškodné, které chtěly požadovat od Svatého stolce. Sdělil to jejich advokát William McMurry. Podle právníka Svatého stolce Jeffrey Lena to dokazuje, že celá kauza, která měla být předložena soudu, byla ve své podstatě pochybná. Podobně se k tomu vyjádřil také tiskový mluvčí Svatého stolce P. Federico Lombardi, který řekl, že Svatý stolec tuto zprávu přijímá s uspokojením. Jak dodal vzápětí, neznamená to však, že by tím byl jakkoli umenšen odsudek hrůzy sexuálních zneužití nebo soucit s jejich oběťmi, protože stejně spravedlnost ve vztahu k obětem a ochraně nezletilých musejí zůstat prioritou, jak to zdůraznil advokát Lena.

'Nicméně, je pozitivní, že šest let trvající kauza, v níž byl obviňován Svatý stolec ze zatajování těchto případů a která měla velice silný ohlas ve veřejném mínění, byla nakonec vyřešena tím, že obvinění bylo od samého počátku neopodstatněné,' řekl vatikánský tiskový mluvčí P. Lombardi v odpovědi na dotaz novinářů.

'Ukázalo se tak, že nějaká vatikánská politika zatajování sexuálního zneužívání dětí nikdy neexistovala,' řekl po rozhodnutí žalující strany stáhnout žalobu právník Svatého stolce ve Spojených státech Jeffrey Lena. Vývoj celé kauzy podle něj dokazuje, že 'teorie vypracovaná advokáty žalující strany před šesti lety zavedla veřejné mínění na scestí. Pokus činit odpovědným Svatý stolec byl ve své podstatě pomýlený. Neznamená to však, že by sexuální zneužití nepůsobilo utrpení jeho obětem. Celá tato soudní kauza proti Svatému stolci jenom odváděla pozornost od důležitého cíle, kterým je ochrana dětí'.

Advokát žalující strany William McMurry připomněl pro agenturu Associated Press, že mnohé z obětí už dosáhly dohody s diecézemi, ve kterých došlo k případům zneužití, a že tedy nyní nemohou žalovat Vatikán. McMurry představil početnou skupinu obětí, které roku 2003 podepsaly s arcidiecézí Louisville dohodu o odškodném ve výši 25 milionů dolarů. Mezi těmi, kdo tuto dohodu podepsali, je také jedna z obětí, která se později pokoušela žalovat Vatikán. Další dva případy týkající se údajných sexuálních zneužití jsou staré několik desítek let. Soudce, který předsedal zmíněnému občansko-právnímu sporu v Kentucky, případ ještě nearchivoval, ale obě strany sporu již celou záležitost uzavřely.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou