Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

P. Ján Ďačok SJ jmenován teologem Apoštolské penitenciárie

Datum publikace11. 8. 2010, 20.00
TiskTisk

Tiskové středisko Svatého stolce dnes (11. 8. 2010) zveřejnilo zprávu, že Svatý otec Benedikt XVI. jmenoval P. Jána Ďačoka SJ teologem Apoštolské penitenciáře. 

Vatikán: P. Ján Ďačok SJ v současné době působí jako docent morální teologie na Papežské univerzitě Gregoriana v Římě.

P. Ján Ďačok SJ se narodil v roce 1955 v Sobrancích na Slovensku. V letech 1974-1980 studoval Lékařskou fakultu Univerzity P. J. Šafárika v Košicích. Po ukončení studia v letech 1981-1990 pracoval v Okresním ústavě národního zdraví (OÚNZ) Topoľčany jako lékař radiodiagnostického a později interního oddělení se specializací na vnitřní lékařství. V roce 1981 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova a tajně vystudoval teologii na Teologickém institutu sv. Aloise. V roce 1990 přijal kněžské svěcení z rukou Mons. Aloise Tkáče. V roce 1993 získal licenciát z morální teologie na Papežské univerzitě Gregoriana v Římě. V letech 1993-1994 působil jako vedoucí Slovenského programu Vatikánského rozhlasu. Od roku 1994 vyučoval etiku a morální teologii na Teologickém institutu sv. Aloise v Bratislavě a od roku 1997 na Teologické fakultě Trnavské univerzity v Bratislavě. V roce 1999 získal vědecko-akademický titul PhD. v oboru veřejné zdravotnictví a později titul docent v oboru sociální práce. V roce 2003 obhájil doktorát v oboru morální teologie na Papežské univerzitě Gregoriana v Římě. V roce 2003-2009 byl provinciálem Slovenské provincie Tovaryšstva Ježíšova. V roce 2004 se stal členem korespondentem Papežské akademie pro život. V letech 2005-2008 vykonával funkci předsedy Konference vyšších řeholních představených na Slovensku. V roce 2009 byl jmenován členem Etické komise Ministerstva zdravotnictví Slovenské republiky. Letos ho Konference biskupů Slovenska jmenovala zástupcem Slovenska ve skupině expertů pro bioetiku COMECE (Komise biskupských konferencí Evropské unie). Od února 2010 je členem pedagogického sboru Papežské univerzity Gregoriana v Římě.

 

Foto: Peter Zimen

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou