Lupa
Obsah Obsah
Portál

Rozděluje se finanční pomoc obětem květnových povodní

Datum publikace11. 8. 2010, 15.00
TiskTisk

Diecézní charita ostravsko-opavská dnes (11. 8. 2010), po provedení nezbytných sociálních šetření, přikročí k rozdělování finanční pomoci domácnostem zasaženým květnovou povodní na Severní Moravě. V této fázi bude předána částka jeden a půl milionu roku.

Ostrava: Zástupci Diecézní charity ostravsko-opavské dnes (11. srpna 2010)předají přímou finanční pomoc obětem květnových povodní na Severní Moravě, a to konkrétně v Dětmarovicích a také v Dolních Domaslavicích, které byly postiženy sesuvy půdy ohrožujícími obyvatele obce, v jejichž důsledku musely být někteří evakuováni. Další část předávání finanční pomoci je naplánována na příští pondělí ve Frýdlantu nad Ostravicí a  v Karviné.  

'Rodiny, které obdrží finanční pomoc, jsme vybírali na základě sociálního šetření. V této fázi je naplánováno obdarování pro 12 rodin. Rozdělovány budou částky v rozmezí 30 až 40 tisíc. Zvláštní obnosy budou darovány v Dolních Domaslavicích. A to jak jedné z rodin, jejichž dům je notně zasažen sesuvy půdy a základová deska narušena, tak i obci, která musí provést některé sanační práce, neboť jsou sesuvy ohroženy další rodinné domy,' upřesnil diecézní povodňový koordinátor Filip Habrman.

'Prvním krokem byla vždy komunikace s příslušnými obcemi, a to jak v případě zasílání materiální pomoci, kterou jsme zajišťovali v postižených oblastech v květnu, tak také nyní při rozdělování finanční podpory,' uzavírá ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Mgr. Lukáš Curylo s tím, že v této fázi bude rozdělena částka přesahující jeden a půl milionu korun.

V květnu a červnu tohoto roku se na pomoci při odstraňování následků povodní na Severní Moravě aktivně podílela také Diecézní charita ostravsko-opavská. Bezprostředně po opadnutí vody se jednalo o zásilky materiální pomoci (jakými byly např. čistící a úklidové prostředky, pracovní náčiní a pomůcky, ale také repelenty) a vysoušecí techniky do oblastí postižených povodní. Jednalo se zejména o Bohumínsko, Českotěšínsko, části Karviné, ale také oblast Frýdeckomístecka. Mimo materiální pomoc bezprostředně po opadnutí vody v květnu letošního roku zajišťovala Diecézní charita ostravsko-opavská také finanční sbírku na pomoc postiženým povodní. 'V rámci naší veřejné sbírky na pomoc postiženým povodní se vybralo sedm milionů korun. Část těchto peněz byla použita na materiální pomoc, zbytek je určen jako přímá finanční pomoc.' uvedl diecézní ředitel Curylo.

Hlavním koordinátor povodňové pomoci za Diecézní charitu ostravsko-opavskou je Filip Habrman - 737245480, filip.habrman@caritas.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou