Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Slavnosti Palladia ve Staré Boleslavi

Datum publikace11. 8. 2010, 20.45
TiskTisk

Římskokatolická farnost Stará Boleslav a Matice staroboleslavská pořádají 15. 8. 2010 slavnost Nanebevzetí Panny Marie a slavnost Palladia u příležitosti 360. výročí návratu Palladia do Staré Boleslavi v roce 1650.

Praha, Stará Boleslav: Oslavy začínají již v předvečer svátku mší svatou z Vigilie Slavnosti Nanebevzetí Panny Marie, která začíná v 18.00 hodin. Po ní následuje varhanní koncert k poctě Palladia země české. V neděli 15. srpna začíná od 10.30 hodin v chrámu Nanebevzetí Panny Marie poutní mše svatá, kterou celebruje kardinál Miloslav Vlk. Hudbou bude při mši doprovázet staroboleslavský chrámový sbor Václav.

Ke tradičnímu historickému průvodu s Palladiem se mohou poutníci připojit od 15.30 hodin. V 17.00 hodin začíná poutní mše svatá, kterou bude celebrovat pražský arcibiskup Dominik Duka OP. Při bohoslužbě zazní Missa in C Jana Dismase Zelenky v provedení souboru barokní hudby Ensemble Inégal.

Palladium, které si dnes mnozí pletou s obchodním domem na pražském Náměstí republiky, je bezpochyby památkou ojedinělého duchovního významu. Jedná se o malý kovový reliéf ze 14. století, legendou spjatý se sv. Václavem, reprodukující ikonografický typ Svatovítské madony. Je uchováván v pokladnici kostela Panny Marie ve Staré Boleslavi a v loňském roce si Arcidiecéze pražská připomněla 400 let od prohlášení staroboleslavského mariánského obrazu za záštitu (palladium) českých zemí. Stalo se tak roku 1609 po vydání Rudolfova majestátu, kdy čeští katolíci putovali ve velkém průvodu z Prahy do Staré Boleslavi prosit o záchranu katolické víry. Palladium země české bylo na přelomu roku 2008 a 2009 vystaveno jako jeden z nejvzácnějších exponátů v rámci velkolepé výstavy Sv. Václav – ochránce České země, kterou uspořádalo Arcibiskupství pražské ve spolupráci s Národní galerií.

Roku 1648, kdy se Švédové blížili českým zemím, bylo Palladium převezeno ze Staré Boleslavi do bezpečí do Prahy a uloženo v chrámu sv. Víta. Švédská vojska se ovšem nakonec zmocnila Hradčan a Malé Strany a Palladium bylo z chrámu sv. Víta uloupeno. Úsilím paní Brigity z Lobkovic, která se dobře znala se švédským velitelem Karlem Gustavem, se však podařilo Palladium vymoci zpět. Švédové Prahu nedobili a brzy byl uzavřen tzv. Vestfálský mír, kterým byla třicetiletá válka ukončena. Palladium se přes Vídeň opět vrátilo na oltář chrámu ve Staré Boleslavi. Největší slávu zažil staroboleslavský mariánský kult v 17. a 18. století, kdy o něj významně pečoval také jezuitský řád. Lidé do Staré Boleslavi ovšem putují dodnes.Bližší informace o slavnostech i o samotném Palladiu najdete ZDE.

Foto převzato.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou