Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Cikrle požehná Dům pro sociální služby v Rumunsku

Datum publikace12. 8. 2010, 12.30
TiskTisk

Dům pro zdravotní a sociální služby ve Svaté Heleně v Rumunsku požehná brněnský biskup Vojtěch Cikrle 22. 8. 2010 v 10.00 hodin.

Brno: V roce 2006 pověřila Charita Česká republika Oblastní charitu Hodonín koordinací humanitární pomoci do Rumunska. Jedná se o oblast Banátu, kde v šesti vesnicích již téměř 180 let žije česká menšina. Do dnešních dnů si uchovala nejenom kroj, ale i český jazyk. Z důvodu nerentability zemědělské výroby a uzavírání průmyslových podniků a dolů je v této oblasti vysoká nezaměstnanost, což je příčinou odlivu mladých lidí se vzděláním do oblastí, kde nacházejí pracovní uplatnění. Ve vesnicích tak zůstávají převážně starší lidé, kteří se s přibývajícím věkem nedokáží o sebe a o svůj příbytek dostačujícím způsobem postarat. Proto je prioritou zavedení pečovatelské a následně ošetřovatelské služby a dále vybudování odpovídajícího zázemí pro tyto služby v každé vesnici.

Cílem dlouhodobé pomoci Oblastní charity Hodonín v rumunském Banátu je předat místním organizacím znalosti a zkušenosti pro samostatné fungování v oblasti sociální práce a zdravotní péče.

Výsledkem této spolupráce je otevření Domu pro sociální a zdravotní služby v obci Svatá Helena, kde bude zázemí pro pečovatelskou službu, která je v odlehlém regionu s množstvím seniorů velmi potřebná.

Dům pro zdravotní a sociální služby ve Svaté Heleně bude slavnostně otevřen 22. srpna 2010 v 10.00 hodin a po slavnostní mši svaté bude požehnán brněnským biskupem Mons. Vojtěchem Cikrlem.

OCH Hodonín děkuje  všem dárcům, kteří na stavbu domu přispěli, protože bez jejich pomoci by projekt nemohl vzniknout.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou