Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rakouští biskupové a 800 mladých lidí putuje do Mariazell

Datum publikace12. 8. 2010, 15.45
TiskTisk

Přibližně 800 mladých lidí z celého Rakouska spolu s rakouskými biskupy se ve dnech 13. - 15. 8. 2010 vydá na mariánské poutní místo Mariazell. Tato pouť mládeže se ponese v duchu motta: Žít naplno. Na programu budou mše svaté, adorace, diskuse, katecheze biskupů, sportovní aktivity, hry i zábava.

Vídeň: Vídeňský světící biskup Stephan Turnovszky, zodpovědný za mládež, shrnul svá očekávání od pouti mládeže, která proběhne ve dnech 13. – 15. srpna 2010 v Mariazell: 'Zaprvé pouť umožní bezprostřední setkání a rozhovory mladých lidí s biskupy, které mohou být přínosné pro obě strany. Za druhé očekávám prohloubení víry a za třetí mohou mladí lidé získat skrze zážitek společenství zkušenost, že nejsou se svou vírou sami.' Tato velká pouť mládeže bude pro rakouské biskupy také poznáním reality života současných mladých Rakušanů, a rovněž hledáním odpovědi na otázku, co mladí lidé od církve potřebují. 'Je nutné zvážit, kde mladí lidé potřebují doprovázení či podporu v různých životních situacích, a brát je vážně,' reagoval na otázku, jak by měla církev přistupovat k mladým lidem, Stefan Bazalka, předseda sdružení Katolická mládež Rakouska. 

Třídenní akce bude zahájena v pátek 13. srpna dopoledne hvězdicovou poutí. Mladí lidé se s biskupy setkají na čtyřech místech mimo Mariazell a poputují společně na toto poutní mariánské místo. Po cestě poobědvají a budou slavit mši svatou. V Mariazell začne program v pátek večer úvodní slavností v Kongresovém centru Europeum, během které vystoupí i křesťanská roková kapela Cardiac Move.

Na sobotní dopoledne jsou připraveny katecheze s biskupy. Vídeňský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn bude hovořit na téma 'Přátelství s Ježíšem', biskup diecéze Sankt Pölten, Klaus Küng, se bude zamýšlet nad tématem “Ano žívotu“, insbrucký biskup Manfred Scheuer osvětlí otázku “Přijdou všichni do nebe?“ a vídeňský světící biskup pro mládež Stephan Turnovszky se bude věnovat problematice vztahů, manželství a rodiny. Mladí lidé mohou během katechezí směřovat své otázky přímo biskupům.

V sobotu odpoledne čeká biskupy i mládež opět nabitý program. V nabídce jsou workshopy pro nejrůznější zájmové skupiny. Biskup pro sport a světící biskup diecéze Graz - Seckau Franz Lackner a vídeňský světící biskup Franz Scharl zvou na fotbal. Biskup Turnovszky bude odpovídat na otázky mladých lidí podle motta “Co jsem se chtěl vždycky biskupa zeptat“ a kardinál Schönborn se bude věnovat tématu o svátosti smíření. Dále budou nabízeny divadelní, mediální či hudební workshopy nebo například workshop na téma hledání povolání. Převor baziliky v Mariazell Karl Schauer nabídne prohlídku jejích krás. Den zakončí světelné procesí a následná modlitba v bazilice. Vrcholem a zároveň zakončením pouti mládeže je slavnostní bohoslužba v bazilice v neděli 15. srpna v 10 hodin.

Pouť mládeže společně organizuje sdružení Katolická mládež Rakouska, Sdružení středních škol a mládež církevních hnutí. Biskup pro mládež Stephan Turnovszky velmi pozitivně vnímá, jak funguje spolupráce těchto iniciativ.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou