Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Osvětimi probíhá workshop o zpracovávání minulosti

Datum publikace12. 8. 2010, 21.15
TiskTisk

V Osvětimi byl včera (11. 8. 2010) zahájen evropský workshop na téma Zpracovávání násilím poznamenané minulosti Osvětimi a jejích následků. Potrvá do 15. 8. 2010 a organizuje ho Nadace Maxmiliána Kolbeho. Jedná se o konkrétní příspěvek katolické církve ke konstruktivnímu zpracovávání minulosti.

Bonn (DE): Cílem evropského workshopu na téma Zpracovávání násilím poznamenané minulosti Osvětimi a jejích následků, který se ve dnech 11. – 15. srpna 2010 koná v Osvětimi, je pochopení struktury a komplexnosti důsledků násilných činů a procesů smíření v konkrétním případě vyrovnávání se s násilím, spáchaným v Osvětimi. Dalším cílem je propojení církevních iniciativ v této oblasti a podpora práce církve v oblasti uchovávání paměti a zprostředkovávání smíření výměnou zkušeností.

Dle organizátorů se zasedání účastní 30 zástupců církví z deseti zemí: Polska, Německa, Ukrajiny, České republiky, Francie, Irska, Bosny, Slovinska, Albánie a Ugandy. Kromě bamberského arcibiskupa Ludwiga Schicka se očekává účast i tarnowského biskupa Wiktora Skworce z Polska. Účastníci workshopu se budou obzvlášť zabývat rolí církve ve zmíněných procesech, v rámci programu navštíví bývalý koncentrační tábor a budou mít příležitost setkat se s lidmi, kteří pobyt v Osvětimi přežili.

Bamberský arcibiskup Ludwig Schick, předseda německo-polské pracovní skupiny Německé biskupské konference, k významu workshopu řekl: 'Pro církev je samozřejmé, že se konstruktivně spolupodílí na překonávání konfliktů a na smíření a podpoře míru, zároveň je úkolem církve povzbudit lidi, aby se vydali na tuto dlouhou cestu smíření a dosažení míru.'

'Překonávání násilí vyžaduje přiměřené, otevřené a konkrétní pojmenovávání historie, struktur viny a způsobeného násilí. Násilí a vina nesmějí mít poslední slovo, ale musí být překonány konkrétními perspektivami do budoucnosti,' zdůraznil arcibiskup Schick. A tak se musí církev naučit nést zodpovědnost za vinu svých členů a přiznat chyby a zanedbání.            

'Bývalý koncentrační tábor v Osvětimi je důležitý pro pochopení násilím poznamenané historie 20. století. Na příkladu vyrovnávání se s touto bolestnou zkušeností lze získat vhled a pochopení pro podobné kontexty,' řekl Jörg Lüer, předseda nadace Maxmiliána Kolbeho na úvod zasedání. Evropské společnosti velmi rozdílně zacházely se zkušeností z Osvětimi a každý si s bývalým koncentračním táborem spojuje jiné představy a vzpomínky. 'Pro Poláky má Osvětim jiný význam než pro Němce a jinak Osvětim vnímají židé,' zdůraznil německý duchovní Manfred Deselears z Centra pro dialog a modlitbu v Osvětimi. 'Proto je cílem workshopu i to, aby byly tyto rozdílné zkušenosti vysloveny a pochopeny,' řekl Jörg Lüer. Deselears dále řekl, že dialog v této oblasti sice není vůbec jednoduchý, ale je nesprávné od něj utíkat. Vzpomínka na Osvětim nesmí vyvolávat deprese, ale musí vzbudit vědomí zodpovědnosti za sebe navzájem a za důstojnost všech lidí.

Nadace Maxmiliána Kolbeho pro cesty smíření vycházející se síly vzpomínek, která je organizátorem tohoto evropského workshopu, byla založena v roce 2007 německými a polskými katolíky s podporou biskupských konferencí obou zemí. Cílem její činnosti je přispět k procesu vzájemného smíření v rámci evropských zemí. 

 

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou