Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Afrika a Světové dny mládeže 2011

Datum publikace16. 8. 2010, 17.30
TiskTisk

Místem první oficiální prezentace příštích Světových dnů mládeže (SDM), které se budou konat v Madridu v létě roku 2011, byla Ghana během zasedání Sympozia biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru (SECAM) ve dnech 26. 7. - 2. 8. 2010.

Madrid (E): Organizátoři příštích Světových dnů mládeže (SDM) věří, že se jich zúčastní dosud nejvyšší počet mladých lidí z Afriky a tento rekord bude překonán až na setkání uspořádaném v Africe. To je důvodem, proč první mezinárodní prezentace Světových dnů v Madridu proběhla v Accře, hlavním městě Ghany.

Příležitostí k tomu bylo 15. zasedání Sympozia biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru (SECAM), které se konalo v Accře od 26. července do 2. srpna 2010. SDM 2011 v Madridu bylo jedním z témat, kterým se 150 delegátů celého afrického kontinentu zabývalo. Zasedání se zúčastnilo mj. 9 kardinálů a 100 biskupů.

Po seznámení s programem a s pastoračními cíli SDM 2011 věnoval výkonný ředitel Yago de la Cierva svůj příspěvek praktickým informacím, jako je získání víz a ekonomická podpora pro mladé lidi. Jsou to dva klíčové aspekty, které by organizátoři měli mít na zřeteli, aby přivedli mladé Afričany příští rok do Madridu.

Organizační komise usiluje o dohodu s Ministerstvem zahraničí Španělska, aby mladí lidé, kteří se chtějí zúčastnit SDM, mohli získat víza. Cílem je zjednodušit podmínky účasti a zároveň zabránit ilegální imigraci. Místní biskupové předloží španělskému konzulátu v dané zemi seznam kandidátů pro účast na SDM. Konzulát ověří věrohodnost žádosti.

De la Cierva zmínil také Fond solidarity, který byl vytvořen na podporu mladých lidí, kteří přijedou do Madridu ze zemí zasažených chudobou, válkami a utrpením. Všichni účastníci SDM mohou do tohoto fondu přispět obnosem 10 euro. Organizační komise předpokládá různé formy sbírek, jako například sérii koncertů, kampaně na podporu solidarity vyhlášené pomocí SMS a nakonec i webovou stránku pro dárce.

Biskupové a delegáti přítomní na zasedání projevili zájem o pravidelné informace a propagační materiály, které by šířili ve svých zemích. Někteří z nich již uvedli povzbudivé počty, jako například 1000 poutníků z Nigérie a 200 z Ugandy.

Ghana, která byla dříve známá jako zlaté pobřeží, byla první africkou zemí na jih od Sahary, která získala v roce 1957 nezávislost. Dnes je jednou z nejlépe prosperujících afrických demokracií. 23 milionů obyvatel 25 etnických skupin pracuje z velké většiny v zemědělství (Ghana je jedním z největších vývozců kakaa na světě), při získávání zlata a v dřevařském průmyslu. Nedávný objev ropy v Guinejském zálivu může v příštích letech z Ghany vytvořit významného výrobce a vývozce nafty.

68% Ghaňanů jsou křesťané, kteří se hlásí k letničnímu hnutí, k protestantům, anglikánům a katolíkům. V Ghaně je více než 5 milionů katolíků (asi 20% obyvatel) a země je rozdělena na 19 diecézí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou