Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Duka děkuje Litoměřické charitě

Datum publikace17. 8. 2010, 16.30
TiskTisk

Pražský arcibiskup a předseda České biskupské konference Mons. Dominik Duka OP, který 13. srpna 2010 navštívil povodněmi postiženou litoměřickou diecézi, vyslovuje pochvalu Litoměřické charitě a uznání Armádě České republiky a pracovníkům Integrovaného záchranného systému.

Praha: Pražský arcibiskup Dominik Duka osobně navštívil místa zasažená nedávnou povodní. Seznámil se s jejími následky, ale rovněž také i s jejich postupným odstraňováním. Setkal se s ředitelkou Diecézní charity Litoměřice Růženou Kavkovou, která arcibiskupa podrobně informovala o rozsahu škod a poskytované pomoci. Jménem svým a jménem České biskupské konference ředitelce Kavkové poděkoval a ocenil aktivitu a nasazení všech farních a oblastních Charit v litoměřické diecézi. Arcibiskup Duka ovšem také oceňuje práci vojáků, hasičů, ale také dobrovolníků. Uznání patří podle pražského arcibiskupa také hejtmanovi Libereckého kraje Stanislavu Eichlerovi.

Diecézní charita Litoměřice, jejíž činnosti si arcibiskup Duka váží, koordinuje práci všech místních charit, která pokračuje bez přestání. Do postižených oblastí tak nadále míří materiální pomoc, která se rozváží do jednotlivých míst. S litoměřickou Charitou spolupracuje také Arcidiecézní charita Praha, která shromáždila a do postižených míst doručila především balenou pitnou vodu, hygienické a dezinfekční prostředky a pracovní nářadí a pomůcky. Z Prahy do severních Čech dorazilo také přes dvacet vysoušečů. Místním Charitám je rozdala ředitelka diecézní Charity Růžena Kavková, když společně s hlavním koordinátorem pomoci Romanem Strižencem mapovala nejnovější situaci v konkrétních místech.

Arcibiskupství pražské zaslalo Litoměřické diecézi finanční pomoc ve výši 250 tisíc korun. Z toho bylo 100 tisíc určeno pro farnosti na Frýdlantsku, které jsou plně zapojeny do pomocných prací. Česká biskupská konference poskytla částku 100 tisíc korun na obnovu Hejnic. Papež Benedikt XVI., který 11. srpna před svým letním sídlem v Castel Gandolfo u Říma vyzval věřící, aby pomohli obětem záplav ve střední Evropě, zaslal 25 tisíc Euro. Kromě dalších zaslala finanční pomoc ve výši 30 tisíc Euro také německá katolická organizace Renovabis. Finanční pomoc slibilo také arcibiskupství v Bamberku. Arcibiskup Dominik Duka jménem České biskupské konference za všechnu pomoc děkuje.

Pražský arcibiskup společně s litoměřickým biskupem Janem Baxantem navštívil také Raspenavu. Místní duchovní správce doc. Miloš Raban je informoval o konkrétní pomoci, kterou obětem poskytuje farnost Raspenava a Mezinárodní centrum duchovní obnovy v Hejnicích. Významnou skutečností je, že pomoc Charitám v zatopených oblastech nepřichází jen z oblastí povodněmi nezasažených. Postižené Charity si pomáhají vzájemně.

V pondělí 16. srpna se uskutečnilo druhé setkání ředitelů Charit z postižených míst. „Museli jsme reagovat na bleskovou povodeň, která udeřila v noci na dnešek v Křešicích a Záhořanech. Postiženo bylo 30 domů. V současné době směřujeme tedy přebytečnou humanitární pomoc z České Lípy právě sem,“ uved hlavní koordinátor Roman Striženec. Také do Bílého Kostela, kde již Charita působí, se vrátila velká voda. Naštěstí dnes dorazilo 40 dobrovolníků z DCH Brno, kteří směřují přímo do této obce. Farní charita Řevnice doveze 26 vysoušečů do České Lípy a 46 vysoušečů do Liberce. Stále však trvá potřeba vysoušečů a financí na následnou obnovu domácností.

Na pomoc obětem povodní vyhlásila Charita ČR veřejnou sbírku na konto: 5015003434/5500 u Raiffeisenbank, variabilní symbol 444. Dárci mohou přispět také zasláním dárcovské SMS ve tvaru: DMS POVODNE2010 na číslo 87777. K dnešnímu dni je na charitním kontě 2 420 410 Kč.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou