Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Katolická mládež je nadějí pro společnost

Datum publikace17. 8. 2010, 19.30
TiskTisk

Slavnostní mší svatou v poutní bazilice v Mariazell v neděli (15. 8. 2010) skončila třídenní Pouť mládeže, která se nesla v duchu motta Žít naplno. Rakouští biskupové pozitivně hodnotili pestrost a živost aktivit katolické mládeže s velkým potenciálem pro spolupráci a vidí v mládeži naději pro celou společnost.

Mariazell (A): Motto Poutě mládeže, která se během uplynulého víkendu (13. – 15. srpna 2010) konala v rakouském mariánském poutním místě Mariazell, bylo Žít naplno.  'Žít naplno v křesťanském duchu vždy souvisí s převzetím zodpovědnosti za druhé a s přijetím jejich starostí. Víra není samoúčelná. Křesťané jsou zde pro svět, ne pro církev,' řekl světící vídeňský biskup Stephan Turnovszky, biskup zodpovědný za mládež,  přibližně 600 mladým lidem během kázání v rámci světelného průvodu v sobotu večer. Kardinál Christoph Schönborn během slavnostní závěrečné nedělní bohoslužby na svátek Nanebevzetí Panny Marie poukázal na příklad života Matky Boží. 'Maria žila na plno ve víře a v důvěře v Boha, ale jistě i ona měla pochybnosti. Pochybnosti jsou normální a legitimní,' řekl Schönborn a vyzval mladé lidi, aby v důvěře v Boha odvážně činili svá životní rozhodnutí. Biskup Turnovszky k tomuto tématu ještě řekl: 'Myslím si, že žít naplno souvisí s tím, že budeme šťastni i tam, kde nám nebude vše vyhovovat, a to úzce souvisí s Ježíšem. Přijmout těžkosti života často nezvládneme vlastními silami, ale s Ježíšem je to možné, a tak můžeme dosáhnout plnosti života.'

V rozhovoru pro média biskup Turnovszky vyzdvihl pestrost duchovních výrazových forem, široké věkové rozpětí a množství míst po celém Rakousku, z nichž mladí lidé do Mariazell připutovali. Kardinál Christoph Schönborn zdůraznil rostoucí vzájemnou spolupráci jednotlivých církevních uskupení. Celý program pouti mládeže spolu zorganizovaly sdružení Katolická mládež Rakouska, Sdružení střední škol a skupiny mládeže církevních hnutí. 'Mladí lidé spolu lépe vycházejí, než je tomu často u starší generace, která se velmi složitě dává dohromady,' ocenil potenciál mladé generace kardinál Schönborn. Připustil, že mladí lidé, kteří připutovali do Mariazell, jsou určitou menšinou ve společnosti, ale zdůraznil, že se jedná o 'velmi kvalifikovanou, odhodlanou skupinu, která může společnosti přinést naději.' Je také pravda, že existují  pokřtění mladí lidé, kterým  je katolická církev vzdálená. Biskup Egon Kapellari ze Štýrského Hradce však řekl, že obzvláště v Rakousku je mnoho dětí a mládeže, kteří žijí v úzkém napojení na aktivity farností, řeholních řádů, katolických skupin mládeže, sdružení Katolická mládeže Rakouska a hnutí v církvi. V neposlední řadě i výuka katolického náboženství přes nejrůznější obtíže přináší mnohé dobré plody.

Víkendového programu Pouti mládeže - sobotního světelného průvodu nebo následné noční vigilie s možností přijetí svátosti smíření či nedělní slavnostní bohoslužby – se kromě mladých lidí účastnila i řada dalších poutníků.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou