Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Katolický tisk: mezi novinkami a tradicí

Datum publikace17. 8. 2010, 15.30
TiskTisk

Úloha katolického tisku, který pracuje jak s technologickými novinkami tak i s tradicí, bude tématem kongresu, pořádaného Papežskou radou pro sdělovací prostředky ve dnech 4. – 7. 10. 2010 v Římě. Program, který se ještě upřesňuje, předpokládá přímou konfrontaci nejpalčivějších otázek i během výměny zkušeností.

Vatikán: Papežská rada pro sdělovací prostředky (PCCS, Pontificium Consilium de Communicationibus Socialibus) na svých stránkách zveřejnila rámcový program připravovaného kongresu, který se bude konat v Římě ve dnech 4. – 7. října 2010.

V pondělí 4. října budou o problematice, aktuálním stavu a budoucnosti katolického tisku v globálním i kontinentálním měřítku hovořit zástupci některých nejvýznamnějších mezinárodních (nejen katolických) vydavatelství novin a časopisů.

V úterý 5. října bude program zaměřen na očekávání, která vůči katolickému tisku existují. Se svými příspěvky vystoupí biskupové, zástupci Svatého stolce, pracovníci v oblasti komunikace a odborníci z akademického světa. Půjde o ověření, jak katolický tisk přispívá k veřejné diskusi, k podpoře kultury a k životu církve. Odpoledne dostanou slovo i blogeři spolu s teology, sociology a novináři a budou se věnovat otázce církevního společenství a kontroverzním otázkám, zvláště s ohledem na svobodu projevu a na pravdu v církvi. Diskuse v jazykových skupinách se bude soustředit na to, jak čelit určitým tématům, zda se jim má katolický tisk vyhnout, jak o kontroverzních otázkách hovořit nebo zda je vhodné dát hlas rozdílným názorům.

Středa 6. října bude zaměřena na rozvoj a novinky, které přináší internet, jako jsou ekonomické aspekty, novinářské výzvy, možnost interakce a charakteristický jazyk. Zkušenosti z této oblasti ukážou, jak katolický tisk – včetně těch nejmenších farních či diecézních webů, on-line služeb a místního tisku – může být pro církev pomocí, aby byla účinným způsobem přítomná v digitální éře. Budou předloženy nové náměty pro synergii aktivit a společné iniciativy.

Na závěr budou ve čtvrtek 7. října předloženy návrhy, které vzejdou z pracovních skupin, rozdělených podle kontinentů či jazyků, a závěry kongresu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou