Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Farní a Oblastní charity jsou stále aktivní

Datum publikace18. 8. 2010, 10.00
TiskTisk

Pomoc Farních (FCH) a Oblastních (OCH) charit z míst postižených povodní je v plném proudu. Neustále přijímají, a především distribuují potřebnou materiální pomoc do vytopených oblastí. Aktivní jsou však i samotná charitní zařízení.

Litoměřice: Maminky z Domova sv. Moniky v Liberci, ačkoliv jsou samy v tísni, uspořádaly sbírku dětského oblečení pro rodiny postižené povodněmi. Vše už má k dispozici fara v Raspenavě. P. Miloš Raban z Raspenavy také rád ubytuje případné dobrovolníky, až se uvolní z Chrastavy, a zajistí i stravu.

Podle slov ředitelky OCH Liberec Ing. Jandíkové jsou lidé v Chrastavě nadšení z dobrovolníků z Brna, kteří tam pomáhají. Vše funguje, s ubytováním na VŠ kolejích jsou spokojeni a pro Chrastavu přivezli dokonce i materiální pomoc. Domov sv.Vavřince v Chrastavě je připraven jim poskytnout jakoukoliv pomoc. 'Dnes jsem zjistila, že lidé mají zájem o nádobí – hrnce a jednoduché vařiče – aby si mohli už sami začít něco vařit,' uvedla ředitelka Jandíková. 'Poskytla jsem všechny vařiče, které jsme měli v našich azylových domech. Dodala jsem i sušené mléko a kaše. S výrobcem těchto potravin jednám o dalších dodávkách – zdarma. Je přislíbeno větší množství,' dodala.

Obyvatele Raspenavy stále nemají vodu, myjí se a perou v řece.

V OCH Česká Kamenice stále přijímají a následně rozdávají humanitární pomoc. Konkrétně přijali dodávku z OCH Třebíč, nákladní vůz od hasičů plný balené vody, hygienických potřeb a polévek, dále náklad padesáti vysoušečů z Arcidiecézní charity Olomouc a dodávku se sbírkou z OCH Most. Tuto pomoc pak distribuovali např. do Těchlovic a Babětína, kde jsou úplně zničené komunikace a obyvatelé zde byli velmi mile překvapeni, že si na ně někdo vzpomněl. V České Kamenici také obdrželi desinfekční prostředky z děčínské firmy, se kterou komunikuje ředitel Moštík z OCH Ústí nad Labem . Jsou to desinfekce do studní, které lidé velmi potřebují. Jen v Srbské Kamenici mají problém s 37 studnami.

Pracovníci Domova sv. Máří Magdalény pro matky s dětmi v tísni z Jiřetína pod Jedlovou ve spolupráci s Obecním úřadem rozdávali lůžkoviny - prošívané deky, povlečení, ručníky, oblečení. V jedné rodině zakoupili dětem obuv, ponožky, prádlo – vše jim totiž odplavila voda, včetně osobních věcí. Dále poskytovali prášky na praní, dezinfekční a čistící prostředky, rukavice a další úklidové potřeby. 'Pravidelně už od soboty se účastní naši pracovníci jako dobrovolníci při odklízení, úklidu a při rozdělování pomoci,' uvedla vedoucí domova paní Hana Venturová a ještě dodala: 'Velmi nás dojala reakce jedné arménské rodiny, která patřila k nejpostiženějším. Když jsme jim dovezli potřebné věci, rodina se nás ptala: 'Jsme opravdu my ti nejpotřebnější? Nejsou tady lidé, kteří to potřebují víc než my? Jeďte se ještě podívat tam k potoku k těm starým lidem, oni jsou na tom ještě hůř než my...' S velkou vděčností potřebné věci nakonec přijali. V dalším domě jsme se setkali s podobnou reakcí, kdy nám otec řekl, že moc děkují, ale určitě jsou na tom lidé hůř, ať jdeme raději k postiženějším lidem.'

Také FCH Česká Lípa je velmi aktivní. I přes evakuaci vlastního zařízení, Domu Jonáš – domova pro matky s dětmi v tísni, monitorují okolní obce a následně distribuují potřebnou pomoc. Pomáhají ale také osobně s odklízením zničeného zařízení. Zajistili rovněž 8 dobrovolníků z Havlíčkova Brodu a zavezli je do Cvikova, ve kterém pomáhají místním lidem s úklidem. 'Po celou dobu zajišťujeme přednostní výdej ošacení z našeho Charitního šatníku lidem zasaženým povodněmi, průběžně poskytujeme informace a rady, jak postupovat po opadnutí vody. Posloucháme smutné příběhy…,' dodala Zdeňka Čermáková z FCH Česká Lípa.

Aktuální informace o charitní pomoci po povodních (včetně stavu sbírkových kont) najdete ZDE.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou