Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kroměříž přijala animátory přátelsky

Datum publikace18. 8. 2010, 13.15
TiskTisk

Čtvrtým dnem pokračuje v Kroměříži Celostátní setkání animátorů (CSA), které zde potrvá do soboty 21. 8. 2010. Arcibiskup Dominik Duka přivítal účastníky setkání během pondělní mše svaté. 

Kroměříž: Po nedělním zahájení biskupem Jiřím Paďourem přivítal v pondělí (16. srpna) v kroměřížském chrámu sv. Mořice na 400 účastníků Celostátního setkání animátorů z celé České republiky také pražský arcibiskup Dominik Duka. Při pondělní večerní bohoslužbě, které předsedal, vyzval mládež především k naději a aktivitě. 'Vzpomeňte, s jakým heslem vyhrál volby americký prezident Kennedy: ‚Neptejte se, co může Amerika udělat pro vás, ale ptejte se, co můžete udělat vy pro Ameriku. Stejně bychom se měli ptát my a jsem rád, že jste důkazem toho, že církev je aktivní a mladá,' řekl při kázání arcibiskup Duka.

Pro časopísek Celostátního setkání animátorů s názvem Kroměřízek poslal pozdrav i olomoucký arcibiskup Jan Graubner, v kterém  připomněl, že kroměřížská farnost svatého Mořice letos slaví 750 let svého kostela. Mladým lidem dále řekl: 'Vy sem nepřicházíte kvůli minulosti, ale kvůli budoucnosti. Máte šanci být zakladateli věcí, které také vstoupí do dějin. Nejde o kamenné chrámy, ale o živé chrámy, jde o živá společenství pro budoucnost. Jde o novou kulturu moderních křesťanů, kteří dovedou jít proti proudu, vydávat svědectví živému Kristu, který je přítomen v našich společenstvích, když dovedeme být v Jeho jménu.' Mši svatou na závěr úterního dne celebroval českobudějovický světící biskup Pavel Posád. Z řad biskupů do Kroměříže v průběhu týdne dále dorazí biskupové Karel Herbst, František Václav Lobkowitz, František Radovský, Josef Kajnek a arcibiskup Jan Graubner. Ten v sobotu při dopolední bohoslužbě celé setkání uzavře slavnostním vysláním dvou mladých lidí (Jany Vránové a Antonína Dorazila) na roční dobrovolnickou službu do farnosti Nová Hradečná na Šumpersku.  

Přátelsky přijala pražského primase i účastníky setkání kroměřížská radnice. V pondělí je oficiálně přivítal starosta města Kroměříže Miloš Malý. 'Je pro nás velká čest, že město Kroměříž poprvé v historii vítá českého primase. Velmi si ceníme také toho, že si katolická církev vybrala pro konání setkání svých animátorů právě naše město,' uvedl ve své uvítací řeči Malý. Poté z rukou představitelů města přijal arcibiskup Duka památnou medaili a podepsal se na zvláštní list místní kroniky. 

Úterní odpolední (17. srpna) program animátorům nabídl možnost zúčastnit se zážitkové hry, kterou přichystal tým pod vedením salesiánského kněze Jaroslava Trávníčka, ředitele střediska mládeže v Pardubicích: 'Hra byla zaměřena na skupinovou dynamiku, hlubší seznámení, prohloubení vztahů a spolupráci mezi účastníky setkání. Nabídla nejen zábavu, ale také možnost lépe poznat Kroměříž, pomoci při úklidu parků a veřejných prostranství a vedla tak k zamyšlení nad tím, co potřebuje naše okolí,' uvedl Trávníček. Včera od 18.00 hodin vystoupila na Velkém náměstí kapela Adorare, která celé setkání animátorů hudebně doprovází.

Cílem Celostátního setkání animátorů, které naposledy v roce 2006 hostila Litomyšl, je formace, vzdělání a školení mladých lidí, kteří pracují jako dobrovolníci ve farnostech, školách a zařízeních pro volnočasové aktivity s dětmi a mládeží. Letošní ročník je zároveň přípravou na XXVI. světový den mládeže, během kterého se příští rok ve španělském Madridu papež Benediktem XVI. setká s mládeží z celého světa.  

Foto: Markéta Jírů, Jaromír Nusl

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou