Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Světové dny mládeže v Madridu již za rok

Datum publikace18. 8. 2010, 14.00
TiskTisk

Madrid se připravuje na Světové dny mládeže. 365 dní před touto významnou událostí se spouští mediální kampaň: Rok rychle uplyne, která má podpořit i dárcovství přes SMS.

Madrid (E): Před více než dvěma lety skončily poslední Světové dny mládeže (SDM) v Sydney. Na konci července 2008 po závěrečné mši svaté oznámil papež Benedikt XVI. místo konání příštích SDM: 'Doufám, že vás uvidím i za tři roky. Světové dny mládeže 2011 budou v Madridu ve Španělsku.' Po napjatě očekávaném vyhlášení propukly desítky mladých Španělů, kteří se SDM v Sydney účastnili, v jásot bezprostředně pod pódiem s papežem.

Jorge Boada z Madridu byl jedním z těch, kteří byli tenkrát pod pódiem. 'Pobyt v Sydney byla neuvěřitelná zkušenost. Lidé z mnoha různých zemí, s nimiž jsme shodně prožívali blízkost a smysl církve,' vzpomíná s nadšením. Po několika měsících začal pracovat v generálním sekretariátu SDM. Nyní prožívá SDM z jiné perspektivy – jako hostitel, který nechce nic zanedbat: 'Poté, co jsem sám prožil SDM, chci udělat vše pro to, aby je i ostatní mohli prožít stejně, anebo ještě lépe.“ Snaží se tedy o zlepšení v porovnání s SDM v Sydney.

Mladí na celém světě se již připravují na cestu do Madridu. Některé země již uvedly odhad počtu účastníků: více než 100 000 Italů, 50 000 Poláků, 70 000 Francouzů a přes 25 000 mladých lidí ze Spojených států. Mladí lidé, pocházející z ekonomického hlediska z méně šťastných zemí, potřebují pomoc ostatních, aby mohli na SDM přijet. 21. srpna 2010 bude zahájena kampaň, do níž může každý přispět svým darem a posílit tak Fond solidarity. Ve Španělsku bude možnost přispět i prostřednictvím dárcovské SMS.

'Rok rychle uplyne' je heslo kampaně, která oslovuje mladé lidi na celém světě, aby se přihlásili na SDM v Madridu. Informace budou šířeny přes internet pomocí bannerů nebo videí. Kromě toho bude mladým lidem připomínán fakt, že čas rychle běží, také přes další média, jako jsou tisk, rozhlas a televize. Gabriel González-Andío, ředitel marketingu SDM Madrid 2011, vysvětluje, že jde o kampaň šířící se na internetu a také v televizi. Je určena mladým lidem, kteří dostanou zprávu připomínající, že čas rychle plyne.

A co mohou mladí lidé od Madridu očekávat? Madridské SDM budou převážně 'městské'. Hlavní události se budou odehrávat v centru Madridu. Na náměstí Cibeles a v jeho okolí proběhnou nejpočetnější setkání: zahajovací mše svatá, přivítání papeže a křížová cesta. V sobotu 22. srpna 2011 se účastníci přemístí na letiště Cuatro Vientos, první španělské letiště, od jehož vybudování uplyne právě v roce 2011 100 let. Zde také v květnu roku 2003 během poslední návštěvy ve Španělsku před 250 000 shromážděnými účastníky Jan Pavel II. řekl: 'Jsem mladý 83 let.'

Příští rok bude setkání s papežem v srpnu, za normálních okolností je v Madridu teplo, v posledních letech se průměrná teplota pohybovala mezi 26 - 30°C. V noci si město vydechne, teplota klesá na 20°C.

Mezitím kříž Světových dní pokračuje ve své pouti po různých španělských diecézích. Poté co dorazil do Madridu, na Kanárské ostrovy, do La Rioji, Katalánie, Murcie a Galicie, ho  v srpnu přijalo sousední Portugalsko. Po jeho návratu bude Navarra první španělskou komunitou, kam poputuje. A pak bude podle itineráře pokračovat dál až do zahájení SDM.

Přesně za rok se ulice Madridu zaplní mladými lidmi z celého světa, aby se stali protagonisty jednoho z největších setkání naší planety, jehož cílem  je paradoxně osobní setkání s Ježíšem Kristem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou