Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Seminář o životě a rodině v Mexiku

Datum publikace20. 8. 2010, 10.00
TiskTisk

Politika reprodukčního zdraví, sexuální výchova, práva a povinnosti rodičů – to byla hlavní témata semináře, který právě skončil v hlavním městě Mexika. Pořádala ho biskupská komise pro pastoraci rodiny a života Rady latinskoamerických biskupských konferencí (CELAM).

Mexiko (MEX): Setkání se zúčastnili delegáti biskupských komisí pro pastoraci rodiny z Argentiny, Bolívie, Chile, Kostariky, Ekvádoru, Guatemaly, Mexika, Nikaraguy, Peru a Venezuely. Cílem semináře byla analýza antropologického, politického a právního rámce politiky sexuální výchovy a reprodukčního zdraví, práv a povinností rodičů v latinskoamerickém kontextu, a také bezprostřední rozvoj alternativních návrhů, zaměřených na ochranu rodiny, a doporučení pastoračních postupů jako pomoc při hledání způsobu, jak aktuálním výzvám čelit.

Delegáti přítomných zemí diskutovali o reálném stavu politiky reprodukčního zdraví a sexuální výchovy. Analyzovali vládní předpisy a zákony v jednotlivých zemích a diskutovali o oblasti práv rodičů na výchovu svých dětí.

Během semináře vyšlo najevo, že rodina je pro národy Latinské Ameriky významná instituce a 'zůstává jedním z důležitých pokladů národů Latinské Ameriky a Karibiku'.

Delegáti vyzvali politiky a instituce zaměřené na ochranu rodiny a práv rodičů k většímu úsilí. 'Církev jako matka a učitelka předkládá kulturu života ve všech okamžicích a naší úlohou je učinit z této kultury poklad. V poslední době jsme svědky toho, že se ztrácí povědomí otcovství, tj. vnímání role otců jako prvních vychovatelů dětí. Předávat správné hodnoty je stále náročnější, protože politická rozhodnutí dávají práva rodiny všanc. Máme dojem, že přihlížíme pokusu o vnucení jediného ideologického modelu ve výchovných předmětech, který je v rozporu s lidskou přirozeností. V důsledku této strategie se vytrácí skutečný antropologický význam osoby, což ovlivňuje i rodiče, ředitele škol a učitele. Obecně je nedostatečná výchova ke společenské kritice využívání sdělovacích prostředků. Bohužel, počet katolických novinářů ve sdělovacích prostředcích je nedostačující. Již nejsme schopni sdělit křesťanské poselství k významným tématům jako je rodina a život,' shodli se v závěru delegáti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou