Lupa
Obsah Obsah
Portál

Svět se chystá na oslavu 100. výročí narození Matky Terezy

Datum publikace19. 8. 2010, 16.54
TiskTisk

Vrcholí přípravy stého výročí narození Matky Terezy (Skopje, 26. srpna 1910 – Kalkata 5. září 1997). Řeholní společenství, která založila, a místní církve po celém světě si toto výročí připomenou slavením eucharistie, modlitebním bděním, novénami a semináři na společné téma: Bůh nás stvořil pro větší věci: milovat a být milováni.

Jako přípravu na jubileum rozeslaly misionářky lásky a Centrum Matky Terezy z Kalkaty text, který obsahuje úvahy o životě blahoslavené a o jejím přínosu pro církev a svět. Můžeme se v něm dočíst, že lidé různého vyznání díky jejímu příkladu zakusili, že jedině darování může uspokojit duchovní touhu, která je pro každého přirozená: duchovní touha, která vede ke vztahu s Bohem skrze lásku k bližnímu. Text obsahuje i citáty z encykliky Benedikta XVI. Deus caritas est: 'Láska k bližnímu je cestou k setkání s Bohem' (čl. 16), protože 'v tom nejmenším se setkáváme se samotným Ježíšem a v Ježíšovi potkáváme Boha' (čl. 15). Dále připomíná to, co řekl Jan Pavel II. na audienci při příležitosti třetího výročí úmrtí Matky Terezy: 'Vtělila lásku, kterou Ježíš označil jako rozlišovací znamení svých učedníků: podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku k sobě navzájem (Jan 13,35).'

Text dále zdůrazňuje 'obyčejnost' lásky Matky Terezy, živené drobnými gesty, kterými tišila utrpení a samotu s cílem předat bližním lásku samotného Boha.
Svým spolusestrám shrnula univerzální povolání k lásce slovy: 'Jsme všichni povolaní k dokonalosti v lásce: svatost není luxus pro malý počet lidí, ale jednoduše povinnost pro každého z nás.'

V závěrečné části text připomíná úryvek z projevu Benedikta XVI., který zazněl 10. února 2007 na setkání s konfederací italských milosrdných společenství a dárců krve Fratres: 'U posledního soudu se nás nebude Bůh ptát, zda jsme milovali abstraktně, ale konkrétně, skutky (srov. Mt 25, 31-46)…Na konci života – jak rád opakoval sv. Jan z Kříže – budeme hodnoceni podle lásky.'

Matku Terezu, která se narodila albánským rodičům původem z Kosova, si připomenou 26. srpna ve Skopji na zasedání makedonského parlamentu, na které bude navazovat představení národní ceny 'Matka Tereza“. Odpoledne v 18.00 hodin bude předsedat slavnostní mši svaté v katedrále Nejsvětějšího srdce Mons. Stanislav Hočevar, arcibiskup z Bělehradu. Poté bude zahájena výstava fotografií chorvatského fotografa Zvonimira Atietiće vedle památného domu 'Matka Tereza“. Oslavy v Makedonii budou pokračovat až do konce roku 2010.

V Albánii byla na 26. srpna vyhlášena národní pouť do katedrály v Vau-Dejës v diecézi Sapë. Eucharistickou oběť bude sloužit Mons. Rkok Kola Mirdita, arcibiskup Durres-Tirana. Koncelebrovat budou apoštolský nuncius v Albánii arcibiskup Ramiro Moliner Inglés a všichni albánští biskupové.

Kosovo, které rok 2010 vyhlásilo jako 'Rok Matky Terezy', bude slavit blahoslavenou 5. září, v den církevního svátku, kdy jí bude zasvěcen kostel-svatyně v Pristině. Stavba kostela byla zahájena v roce 2003 na přání biskupa Sopi a prezidenta Rugova a dokončena byla za biskupa Dodë Gjergji, současného apoštolského administrátora pro Kosovo.

V Římě bude kardinál Angelo Comastri, generální vikář Svatého otce pro městský stát Vatikán, předsedat mši svaté v 19.00 hodin v bazilice sv. Vavřince (San Lorenzo in Damaso), které se účastní římské řeholní kongregace a komunity kontemplativního života, které založila Matka Tereza, dobrovolníci, dárci a hosté římských klášterů. Mši svaté bude předcházet otevření výstavy fotografií nazvané 'Blahoslavená Tereza z Kalkaty, život, dílo, poselství“.

Při příležitosti liturgického svátku se bude v kostele sv. Řehoře na Celiu konat v sobotu 4. září modlitební bdění a v neděli 5. září mše svatá, kterou bude celebrovat kardinál Ivan Dias, prefekt Kongregace pro evangelizaci národů.

Mše svaté a novény se připravují i v dalších městech: Turíně, Janovu, Boloně, Florencii, Neapoli, Palermu, Paříži, Madridu, Barceloně, Kodaňi, Mnichově.

V Indii, kam Matka Tereza přišla v roce 1929 a kde strávila vekou část svého života, oslavy začaly 17. srpna novénou ve všech farnostech kalkatské arcidiecéze, sídle mateřského domu misionářek lásky, kde bude jubileum zahájeno 26. srpna eucharistickou obětí, jíž bude předsedat kardinál Telesphore Toppo, arcibiskup v Ranchi.

V New Delhi se chystá od 23. do 31. srpna z iniciativy Biskupské konference Indie (CBCI) a s podporou UNESCO velmi bohatý program, v jehož rámci se uskuteční seminář o blahoslavené Matce Tereze a dvě taneční a divadelní představení. V hlavním městě federace bude také veřejná oslava v sobotu 28. srpna za přítomnosti indické prezidentky Pratibhy Devisinghy Patil.

Komunita Misionářek lásky v Praze připravuje v této souvislosti tři události, na které zájemce srdečně zve. V domě sester v Zenkolově ulici v Praze bude 22. srpna od 10.00 hodin adorace a poté bude zahájena výstava fotografií a textů Matky Terezy. V kostele sv. Vojtěchy ve Stejskalově ulici v Praze bude 29. srpna v 15.00 sloužit mši svatou kardinál Miloslav Vlk a poté bude následovat prezentace života Matky Terezy. Ve stejném kostele bude 5. září sloužit mši svatou P. Václav Sochor. Adorace za kněze se bude konat 24. září od 17.00 hodin v Centru Matky Tereza v Praze-Hájích a po ní bude následovat přednáška P. Lea Maasburga, který Matku Terezu doprovázel při mnoha jejích aktivitách a také při její druhé návštěvě v České republice.

Fotopřevzato.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou