Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Duka chce rozvíjet duchovní život katedrály

Datum publikace20. 8. 2010, 19.20
TiskTisk

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha se má stát duchovním domovem naší země. Na tom se včera 19. 8. 2010 na pražském arcibiskupství shodli členové nově ustavené výkonné rady katedrály. Jejími členy jsou zástupci Metropolitní kapituly, Arcibiskupství pražského a Kanceláře prezidenta republiky.

Praha: Po dlouhém období nejistoty, kdy se nikdo nechtěl pouštět do velkých projektů, by se mohlo podařit vlít katedrále do žil novou krev. Na základě dohody o vzájemné péči, která byla nedávno podepsána mezi pražským arcibiskupem Dominikem Dukou a prezidentem republiky Václavem Klausem, byla ustavena Rada katedrály. Jejími členy jsou držitelé sedmi klíčů od Korunovačních klenotů. Tato rada bude na své první schůzce, k níž by mělo dojít již v září, seznámena s prací rady výkonné. Ta bude řídit vlastní život Svatovítského chrámu a řešit úkoly s ním spojené. Jejími členy jsou kromě zástupců zmíněných institucí také odborníci na liturgii, kunsthistorici a památkáři. Pražský arcibiskup by byl rád, kdyby život v katedrále byl utvářen jako kolegiální dílo v rámci týmové spolupráce a po vzájemné dohodě všech zúčastněných stran. 'Náš cíl je, abychom katedrálu dostali do centra pozornosti nejen věřících, ale rovněž všech lidí, jimž není lhostejná křesťanská kultura,“ řekl na zasedání pražský arcibiskup.

Novinkou bude, že v katedrále kromě liturgie bude probíhat také program kulturní. Jeho vytváření má na starosti komise pro kulturní život katedrály. Pražský arcibiskup k tomu řekl: 'Katedrála není jen místo kultovní, ale i kulturní a společenské. V katedrálních kostelech se odedávna provozovaly hry, které nebyly součástí liturgie, ale do prostoru chrámu svou vzdělávací úlohou patřily. Moderní tragedie (pašijové a vánoční hry) se zrodily právě v katedrálách.' Pro katedrálu je např. připravován celoroční program duchovních koncertů. Počítá se s tím, že v katedrále jako již dříve bude probíhat jeden z koncertů Pražského jara, adventní koncert Hudby Hradní stráže a že zde budou pořádány koncerty duchovní hudby. Počítá se např. s koncertním provedením Jazzové mše Zdeňka Tošnara či s katedrálním varhanním festivalem. Nad výběrem hudebních akcí však bude bdít komise odborníků na duchovní hudbu, a lze se tedy těšit na produkci té nejvyšší kvality.

Kromě kulturního života se bude komise věnovat také rozvoji života liturgického. Před komisí pro náboženský život katedrály stojí úkol připravit bohoslužebný program na celý rok dopředu, ale také dokončit mobiliář katedrály v duchu návrhu prof. Arch. Jana Sokola. Velikým úkolem do budoucna je pořízení nových varhan a zvonů pro katedrálu. Arcibiskup Duka také připomněl, že je nezbytné, aby nad každým přesunem a novým umístěním movitých památek a úpravou interiéru bděl renomovaný architekt. Stejně tak bude členem komise také památkář Pražského hradu, s nímž je třeba spolupracovat při restaurování mobiliáře katedrály. V neposlední řadě musí dojít ke zlepšení v koordinaci ohledně technického provozu katedrály. Pro příslušníky ochrany katedrály bude pořízen stejnokroj. Ten bude mít za úkol zvýšit jejich respekt v očích neukázněných turistů, kteří se často v katedrále chovají naprosto nepřípustně. Také tento závažný problém, který je důvodem nedávné úpravy vstupů do katedrály, byl předmětem jednání komise.

Jak připomněl arcibiskup Duka, katedrála je také prostorem pro setkávání ekumény. V předvečer 28. října je tedy plánován ekumenický večer duchovní hudby. V současné době se pracuje na nových internetových stránkách katedrály, které budou propojeny se stránkami Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze a s webem Arcibiskupství pražského. Připravuje se stručný průvodce historie katedrály a uvažuje se nad dalšími publikacemi, které by přiblížily obrovské umělecké, historické a duchovní bohatství Svatovítského chrámu. Byla navázána spolupráce s Českou televizí, Českým rozhlasem či Katolickou teologickou fakultou UK.

Nově vytvořená komise bude pracovat na základě nedávno uzavřené dohody. V ní se konstatovalo, že katedrála je 'národním duchovním, kulturním i státním symbolem“. Katedrála podle arcibiskupa Duky plní od počátků tři úlohy: je to první chrám v zemi a nejen farní kostel, je prostorem, kde se setkávala světská a církevní moc – pomazání krále bylo svým způsobem svátostí – a v neposlední řadě je katedrála pohřebiště knížat, králů, císařů a arcibiskupů. Skloubit všechny tato funkce našeho prvního chrámu bude nelehkým úkolem komise pro katedrální život.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou