Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Samizdatový časopis Sursum on-line

Datum publikace20. 8. 2010, 20.30
TiskTisk

Redakce revue Salve zpřístupnila samizdatový teologický časopis Sursum, a to v kompletní elektronické podobě na svých webových stránkách.

Praha: Publikace časopisu Sursum na internetu je drobným příspěvkem k mapování dějin moderní české teologie a k uchování paměti na dobu komunistického režimu, kdy církev nemohla v naší zemi svobodně působit. Revue Salve tímto způsobem vyjadřuje uznání a dík všem, kdo se na vzniku a šíření tohoto periodika v nesnadných podmínkách podíleli.

Sursum byl český katolický samizdatový časopis vycházející v letech 1985-1990 v Brně. Vydávali a přispívali do něj lidé, kteří byli přímo či nepřímo napojeni na tajné české dominikány (Dominik Duka OP, Stanislav Krátký, F. X. a Dagmar Halasovi, Albert Beneš OP a další). Časopis vedl Norbert M. Badal OP se svým spolupracovníkem Mirkem Klepáčkem, který tiskovinu fakticky vyráběl. Sursum otiskovalo především studie z oblasti duchovního života, teologie, řádového života, ale dávalo prostor i aktuální reflexi dobové kultury, umění a množství recenzí zvláště zahraničních knih. Vedle jinak orientovaných a odlišně koncipovaných Teologických textů představuje Sursum v době doznívajícího socialismu svou překvapivou hloubkou, vnitřní konzistentností a rozhledem po zahraniční tvorbě jednu z nejvýznamnějších samizdatových teologických platforem. Časopis měl vliv na významnou skupinu české podzemní církve. Hned po pádu komunismu tak mohla v dominikánském prostředí přirozeně vyrůst ze samizdatového Sursum teologická revue Salve.

Soubory ke stažení

velikost 249 KB
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou