Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Kroměříži skončilo Celostátní setkání animátorů

Datum publikace21. 8. 2010, 14.00
TiskTisk

Dopolední mší svatou, kterou celebroval olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, skončilo Celostátní setkání animátorů v Kroměříži na téma: Zaměřeno na duchovní život. Téměř týdenní akce nabídla mladým lidem mezi 16 a 30 lety bohatý program s přednáškami, diskusními skupinkami, workshopy, ale i službou, sportem a zábavou.

Kroměříž: Na letošní Celostátní setkání animátorů (CSA), mladých lidí, kteří svůj volný čas věnují práci s dětmi a mládeží, přijelo ve dnech 15. – 21. srpna do Kroměříže na 400 účastníků z celé České republiky.

Na přednáškách zaměřených jednak na duchovní život, ale také na různá témata z oblasti psychologie a kultury, se během šesti dní vystřídalo více než 50 odborníků. Kromě hlavních přednášejících Mons. Tomáše Holuba a Kateřiny Lachmanové, kteří promluvili o praxi duchovního života, hovořili v menších tematických diskusních skupinách s mladými lidmi například psycholog Ladislav Koubek, ředitel Českého katolického biblického díla P. Doc. Petr Chalupa, kněz a publicista Jan Hanák nebo doc. MUDr. Petr Hach. Mezi přednášejícími nechyběli ani biskupové Josef Kajnek, Jiří Paďour, František Radkovský nebo olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

O to, co mladé lidi na CSA nejvíce zaujalo, se podělili animátoři Lucie Kluchová z Mikulova a Mirek Martínek z Radošovic u Vlašimi. 'Na CSA jsem poprvé a velmi příjemně mě překvapilo. Nejvíc žasnu nad tím, jak se lidé umějí v diskusních skupinkách otevřít a vydávat krásná svědectví. A co jsem si hlavně odnesla? Nejvíc asi z přednášky P. Trávníčka ´Kdo si hraje, nezlobí´, pak metodiku her, kterou budu používat. Osobně pak rozhodně duchovní náboj, který mě zase bude dlouhou dobu doprovázet,'  řekla o svých dojmech z CSA Lucie.  Mirek k tomu dodává: 'Líbí se mi tady a hlavně je fajn, že si tu člověk může vybrat z programu to, co jej zajímá, a na to se pak tematicky zaměřit. Nejvíc mi dala osobní svědectví - praktické rady jak se s čím poprat. A pro svou práci animátora oceňuji hlavně přednášku o pořádání akcí, to budu jistě používat.'

Účastníci setkání si mohli vybrat z bohaté nabídky workshopů a různých seminářů. Vedle sportovních aktivit se také věnovali službě potřebným Navštívili dům pro seniory a lidi s mentálním postižením nebo pomohli městu s úklidem veřejných prostranství. Každý den byl zahájen slovem na den, v programu nechyběly ani modlitby a mladí lidé měli možnost se naučit modlitbu breviáře nebo se pomodlit ve stylu Taizé. Páteční program zakončil společný večer s adorací.

Každý den se konaly také společné bohoslužby, které vedli čeští a moravští biskupové. Při pondělní mši svaté v kostele sv. Mořice pozdravil animátory pražský arcibiskup Dominik Duka, v následujících dnech se u oltáře vystřídali biskupové Pavel Posád, Karel Herbst, František Václav Lobkowicz, František Radkovský a olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který celé setkání uzavřel dnes dopoledne mší svatou. 'Setkání končí. Ne však proto, že už vám nemá co dát nebo že by vás nebavilo, ale proto, abyste to, co jste načerpali, dávali dál. Tak říká Písmo: ty dary jste dostali ne pro sebe, ale pro službu,' kladl na srdce animátorům arcibiskup Graubner během závěrečné mše.

Na závěr CSA byli na roční dobrovolnickou službu do farnosti Nová Hradečná na Šumpersku vysláni dva mladí lidé (Jana Vránová a Antonín Dorazil), kteří se rozhodli pro konkrétní pomoc církvi. 'Často mladí lidé přemýšlejí, co dobrého by mohli udělat, a toto je konkrétní nabídka, jak se co nejvíce nasadit pro místní církev,' dodal P. Jan Balík, který stál u zrodu projektu.

Letošní CSA bylo zároveň přípravou na XXVI. světový den mládeže, který proběhne od 16. – 21. srpna 2011 v Madridu. Jako motto setkání Svatý otec tentokrát vybral citát inspirovaný Pavlovým listem Koloským: 'V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry.' (srov. Kol 2,7)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou