Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

3. číslo revue Cesty katecheze na téma Mystagogie

Datum publikace23. 8. 2010, 13.15
TiskTisk

Vyšlo třetí číslo časopisu Cesty katecheze pro katechetiku a náboženskou pedagogiku s názvem Mystagogie. Společným námětem revue pro rok 2010 je téma Cesty k velikonočnímu tajemství.

Články třetího čísla jsou věnovány tématu mystagogie od jejího pojetí v rané církvi jako uvedení do tajemství Krista (David Vopřada) a dále pohledům na mystagogii dnes (resumé článků P. De Clercka a L. M. Chauveta z belgického časopisu Lumen Vitae). P. Clerk objasňuje účel mystagogie, a to v teologii svátostí, v začleňování do křesťanského společenství a z pohledu osobního života. Uvádí i příklad metody mystagogie. L. M. Chauvet se zabývá tím, co představuje mystagogie v současné církvi a jaké jsou typy zájmu o mystagogii. Reflektuje i úskalí, která z toho vyplývají, a pastorační pohled na kvalitu slavení liturgie a samotného křesťanského společenství. Tyto články jsou doplněny náměty k průběhu mystagogie zpracovanými podle zahraničních materiálů.

Další články jsou věnované liturgii, a to jednak misálu Pavla VI. v historických souvislostech (J. Šlégr) a liturgické výchově v katechezi (M. Zimmermannová). Tyto texty se mj. vyjadřují i k požadavkům návratu k tridentské liturgii, které se objevují v určitých skupinách a diskusích mladých lidí. Tématiku doplňuje praktická pomůcka o symbolech v obřadech křesťanské iniciace.

Poslední stránky tohoto čísla časopisu jsou věnovány dvěma dokumentům magisteria. Prvním z nich je nejnovější dokument Papežské biblické komise, jehož český překlad vyšel v tomto roce. Strukturu dokumentu a některé jeho pozoruhodné pasáže představuje P. Chalupa. Krátký sloupek je věnován také 100. výročí dekretu Quam singulari iniciovaného papežem Piem X. o časném a častém svatém přijímání dětí. Triventská biskupská konference z Itálie se k němu vyjádřila z pohledu současné pastorační situace.

Více informací o revue pro katechetiku a náboženskou pedagogiku Cesty katecheze je možné nalézt na webové prezentaci časopisu www.cestykatecheze.cz.

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou