Lupa
Obsah Obsah
Portál

Památka mučedníka totalitního režimu bl. Metoděje D. Trčky

Datum publikace23. 8. 2010, 17.00
TiskTisk

Už druhým rokem se 25. 8. v ostravsko – opavské diecézi slaví památka blahoslaveného kněze a mučedníka Metoděje Dominika Trčky, rodáka z Frýdlantu nad Ostravicí.

Ostrava: Dominik Trčka se narodil 6. července 1886 jako sedmé dítě v rodině Tomáše Trčky a Františky Štěrbové. V roce 1902 požádal o přijetí do řádu redemptoristů, v srpnu roku 1904 složil řeholní sliby, přijal řeholní jméno Metoděj a v červenci roku 1910 se stal knězem.  
 
Do roku 1919 misijně působil v Čechách a na Moravě (Praha, Svatá Hora, Plzeň a Brno). Během první světové války se staral o utečence z východu a Balkánu. V roce 1919 z pověření svých nadřízených přijal byzantský obřad a po krátkém zaučení ve Lvově začal působit mezi řeckokatolickými věřícími na východním Slovensku. Nějakou dobu byl představeným klášterů ve Stropkově a Michalovcích. V roce 1949 komunistická vláda zrušila michalovskou provincii redemptoristů, o rok později násilně zabrala kláštery na území celého Československa a řeholníky odvezla do koncentračních táborů. V roce 1952 byl Trčka obviněn ze spolupráce s biskupem Gojdičem a 21. dubna byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen na 12 let za 'špionáž' a pokus o útěk za hranice. Byl vězněn, zemřel 23. března 1959 a hned na druhý den po smrti byl pochován na vězeňském hřbitově. Blahořečen byl Janem Pavlem II. dne 4. listopadu 2001 v Římě. 
 
Podrobnější životopis bl. Metoděje Dominika Trčky najdete zde
Kongregace pro bohoslužbu a svátosti stanovila v roce 2009 slavení památky tohoto mučedníka v diecézi ostravsko – opavské na 25. srpna. 
 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou