Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Matka Tereza je vzorem i pro buddhisty

Datum publikace24. 8. 2010, 20.15
TiskTisk

Předseda tibetské exilové vlády Lobsang Tenzin stejně jako Dalajlama, duchovní vůdce tibetského buddhismu, ocenili Matku Terezu, zakladatelku katolického řádu Misionářek lásky, jako vzor pro buddhisty.

Indie: Matka Tereza, zakladatelka katolického řádu Misionářky lásky, je v tibetském buddhismu považována za 'Maha Karuna', což znamená 'nezměrný soucit', řekl Lobsang Tenzin, premiér tibetské exilové vlády včera (23. srpna 2010) v rozhovoru pro informační agenturu Asianews. Tenzin, buddhistický duchovní více známý jako Ctihodný profesor Samdhong Rinpoche, citoval také Dalajlámu, který často nabádá buddhistické mnichy a mnišky, aby následovali příklad Matky Terezy a sloužili těm nejchudším. Dalajláma, 70letý duchovní vůdce tibetského buddhismu, který žije v indickém Dharamshala, také zdůraznil, že duchovní odkaz Matky Terezy, její láska a odevzdanost potřebným i nadále povede lidskou společnost. 

Matka Tereza dostala v roce 1979 Nobelovu cenu míru. V roce 2003 byla blahoslavená a je zahájen proces svatořečení. V případné svatořečení v roce jejích 100. narozenin, které by oslavila letos 26. srpna 2010, však nevěří ani Mary Prema, generální představená řádu Misionářek lásky v Kalkatě. V interview pro rakouský časopis Alle Welt Prema řekla: 'Možné svatořečení v roce jejích 100. narozenin  je sice často zmiňováno, ale já tomu nevěřím, a není to ani tak důležité. Každý ví, že byla svatá. Pro křesťany i hinduisty je to ve všech městech, ve kterých misionářky lásky působí, zcela zřejmé.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou