Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatý Augustin

Datum publikace24. 8. 2010, 16.30
TiskTisk

28. srpna si církev připomíná památku sv. Augustina, biskupa a učitele církve, který žil v na přelomu 4. a 5. století n. l. Svatý Augustin byl biskup; jedním z nejvýznamnějších církevních učitelů. Narodil se v Numidii roku 354, zemřel v Hippo roku 430. Dětství prožil v Tagaste v dnešním Alžírsku. Jeho otec byl pohan, ale jeho matka sv. Monika byla křesťankou. Jako dítě nebyl pokřtěn; v 16 letech byl poslán do Kartága, aby tam ukončil své vzdělání. Více v článku níže.

Foto: Wikipedia Commons

Poznal zde mladou ženu, s níž žil 14 let; měli spolu syna Adeodata, kterého velmi miloval. Když ukončil svá studia, bylo mu zatěžko usadit se a učit. Hledal smysl života a dlouho ho lákal manicheismus. V roce 383 odešel učit do Říma. Tam ho ovlivnil novoplatonismus. Na Augustina zapůsobila i kázání sv. Ambrože. Po velkých vnitřních konfliktech mezi touhou po poctách, moci a manželství na jedné straně a přáním zasvětit svůj život přímo a plně Bohu na straně druhé, dospěl při čtení Epištoly sv. Pavla Římanům (13, 12-14) k rozhodnutí.

Na Bílou sobotu 387 byl spolu se svým synem Adeodatem a přítelem Alipiem pokřtěn. Vrátil se zpět do Afriky a vytvořil tam klášterní komunitu, ale roku 391 byl proti své vůli vysvěcen na kněze a o pět let později byl zvolen biskupem v Hippo. Po 34 let vykonával biskupský úřad v této severoafrické diecézi a stal se jedním z největších biskupů v dějinách křesťanské církve.

Svůj pastýřský úřad vykonával ve znamení spravedlnosti, nestrannosti a péče o blaho lidu. Žil ve společenství se svým duchovenstvem, podle přísných pravidel, denně se veřejně účastnil mše svaté, kázal každou neděli a v postní dny, připravoval katechumeny ke křtu, dbal na materiální potřeby církve a chudých a vykonával světskou spravedlnost.

Neustále psal nejen pro své přátele a potřeby církve, ale i proti donatistům, manicheismu a pelagianismu, vytvořil také velké pojednání o Nejsvětější Trojici. Z jeho rozsáhlého díla se dochovalo 113 knih a traktátů, přes 200 dopisů a více než 500 kázání. Největšího ohlasu dosáhla dvě z jeho nejdelších děl - Vyznání, které je jeho vlastním životopisem až do doby jeho obrácení, a De civitate Dei (O státě Božím), kterým reagoval na přepadení Říma gótským vládcem Alarichem v roce 410.

Když římská civilizace na západě upadala, sv. Augustin naopak psal knihy. Později, když ležel na smrtelné posteli, vylodil se před branami Hippo germánský kmen Vandalů, ale knihy a duch jejich autora přežily i jejich vpád právě tak, jako přežily trvání jiných impérií.

Byl patrný silný Augustinův vliv na západní křesťanství. Augustinova pravidla řeholního života byla přijata mnoha mužskými i ženskými řády. Augustiniáni žijí i v České republice. Řád řeholních kanovníků nese jméno tohoto světce. Sv. Augustin je patronem teologů, knihtiskařů a pivovarníků; je přímluvcem za dobrý zrak. Katecheze papeže Benedikta XVI. věnované sv. Augustinovi naleznete v seznamu zde.

Zdroj: Donald Attwater, Slovník svatých, Papyrus, Jeva, 1993

            Rok se svatými, Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří, 1994

           (upraveno)

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou