Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Oslava 100 let od narození bl. Matky Terezy v Ostravě

Datum publikace25. 8. 2010, 14.00
TiskTisk

Biskup František Václav Lobkowicz navštíví 26. 8. 2010 komunitu sester Misionářek lásky v Ostravě-Přívoze u příležitosti 100. výročí narození zakladatelky řeholního společenství blahoslavené Matky Terezy.

Ostrava: V řeholním domě bude biskup Lobkowicz sloužit 26. srpna v 16.00 hodin mši svatou. Zakladatelku kongregace Misionářek lásky si v tento den po celém světě připomenou bohoslužby, modlitební vigilie, novény a sympozia.

Agnese Bojaxhiu, jak znělo její občanské jméno, se narodila 26. srpna 1910 ve Skopji, albánským rodičům. Již ve svých dvanácti letech se rozhodla, že se stane řeholnicí, řádovou sestrou. Když balkánské války, a poté i první světová válka, změnila politickou mapu světa a Skopje se najednou ocitlo v Makedonii, rozptýlila se rodina Bojaxhiuvých po světě. Agnese odešla do Irska, kde ve svých osmnácti letech vstoupila do řádu loretánských sester. Důvodem bylo zejména to, že řád vyvíjel své aktivity hlavně v Indii, v zemi, která ji silně přitahovala.

Po krátké přípravě v Dublinu pak Agnese ve svých devatenácti letech do vysněné Indie odjíždí, kde v Dárdžilingu skládá slib novicky a přijímá jméno Tereza, pod kterým ji později pozná celý svět V Dárdžilingu pak sestra Tereza vyučuje na misionářské dívčí škole zeměpis. Pro její nadprůměrně nadaní a vynikající organizační schopnosti je jí brzy svěřeno vedení Vyšší misijní školy St. Mary´s High School v Kalkatě.

V roce 1946, když pocítí, že jí práce ve škole již nepřináší uspokojení, opustí sestra Tereza loretánský klášter a začíná se věnovat nejchudším a umírajícím. O další tři roky později, když je kolem ní soustředěno již mnoho mladých dívek, zakládá Tereza kalkatský řeholní řád nazvaný Misionářky milosrdenství (někdy nazývaný též Misionářky lásky či Řád milosrdenství).

Vatikán uznal novou kongregaci, řídící se františkánskými principy, 7. října 1950. Dnes je Misionářek milosrdenství kolem tří tisíc a pracují ve více než 500 nemocnicích, útulcích pro chudé a umírající atp. ve více než sto zemích světa.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou