Lupa
Obsah Obsah
Portál

Další nutná pomoc Pákistánu přes Charitu ČR

Datum publikace26. 8. 2010, 20.00
TiskTisk

Na konci července postihly Pákistán rozsáhlé záplavy, které díky vytrvalým monzunovým dešťům nadále pokračují a zasáhly už téměř 20 milionů obyvatel. Charita ČR pomáhá v Pákistánu v oblasti Šangla v provincii Chajber Pachtunchwa skrze své místní partnery – pobočku nizozemské Charity Cordaid Pakistan.

Praha/Pákistán: Charita ČR (CHČR) pomáhá záplavami postiženému Pákistánu díky svým místním partnerům a připojila se k aktivitám, které v oblasti Šangla v provincii Chajber Pachtunchwa realizuje Cordaid Pakistan. Finanční prostředky, které CHČR získá štědrostí dárců v České republice, jsou zasílány na základě partnerské smlouvy s organizaci Cordaid Pakistan, která je využije na přímou pomoc potřebným, a to ve formě podpory mobilních lékařských týmů, které se pokoušejí dostat i do těch nejzapadlejších a nejméně přístupných oblasti, nákupu a distribuci nepotravinové pomoci (tablety na čištění vody, kuchyňské potřeby) a hygienických potřeb. Stovky rodin také dostanou materiál vhodný na vybudování provizorních přístřeší. S Cordaidem CHČR spolupracuje dlouhodobě a mateřský Cordaid v Holandsku patří mezi Charity, které CHČR výrazně pomáhaly v době jejího vzniku (mentoring agency). Cordaid Pakistan Charitu ČR také pravidelně informuje o již probíhajících i zamýšlených aktivitách a také zasílá finanční přehledy za jednotlivé aktivity.

'Po zkušenostech se záplavami na severu Moravy v květnu letošního roku a před nedávnem na severu Čech víme, jak nezbytná je co nejrychlejší pomoc. Proto bych rád poděkoval všem štědrým dárcům, kteří pamatovali na utrpení jiných ve chvíli, kdy byly i u nás bezprostřední potřeby. Díky vzdálenosti České republiky od Pákistánu je nejefektivnější finanční pomoc. V tom je nedocenitelná práce Charity ČR, která tuto možnost zprostředkovává bezpečnými cestami skrze partnerské organizace, jak svědčí například nedávná zkušenost z Haiti. Pokračujme v každodenních modlitbách za všechny oběti a strádající v důsledku katastrof a s vytrvalostí hledejme možnosti konkrétní pomoci i nadále,' vyzval k další pomoci Pákistánu arcibiskup Jan Graubner, zodpovědný v rámci České biskupské konference za práci Charity.

Na sbírkovém kontě Charity ČR  3933682/0800, variabilní symbol 132, se k 25. srpnu 2010 objevilo díky individuálním dárcům 711 279 Kč. Přispět je nadále možné na výše uvedený účet nebo i formou dárcovské sms ve tvaru: DMS POMOCPAKISTAN na telefonní číslo 87 777.  Více informací www.charita.cz.

Jako jedna z prvních oblastí byla ohromnými záplavami v Pákistánu od konce července zasažena provincie Chajber Pachtunchwa (KPK), potom Sindh a Balúčistán. Voda zasáhla oblast o velikosti Itálie a pomalu ustupuje jen v některých částech. Většina území je tedy dosud zatopena. Celkový počet mrtvých dosud dosáhl 1600 – 2000, ale počet nezvěstných není přesně znám. Dle informací OCHA (Úřad pro koordinaci humanitární pomoci OSN) je 6 milionů lidí akutně ohroženo nedostatkem potravin. 1 080 000 dětem (ve věku 6-35 měsíců) a 960 000 těhotným a kojícím ženám hrozí podvýživa. V zemi je nedostatečný přístup k pitné vodě. Počet nakažlivých onemocnění každým dnem vzrůstá. Infrastruktura zasažených provincií byla vodou ztržená. Dle oficiálních údajů bylo zničeno asi 1,2 milionu domů a 7 832 škol. 4 935 škol slouží jako dočasná útočiště. Asi 3,2 milionu hektarů úrody bylo zničeno, stejně jako 50 - 60 tisíc tun zásob obilí určeného k setbě (další osev by měl probíhat na přelomu září a října).

'Ačkoli současná katastrofa v Pákistánu předčí svými rozměry tsunami v roce 2004 i letošní zemětřesení na Haiti, pomoci se v dostatečné míře nedostává,' popisuje situaci v Pakistánu partnerská organizace Charity ČR – nizozemská pobočka Cordian Pakistán. Přestože záplavy začaly již koncem minulého měsíce, k mnoha lidem se dosud pomoc vůbec nedostala. Nezměrné lidské utrpení i lidské škody však přesahují jakoukoli lidskou představivost. 'Obrovský počet lidí stále potřebuje pomoc a Charita tedy posiluje své aktivity, aby zajistila, že bude o tyto lidi postaráno. Pro probíhající aktivity byly přislíbeny zdroje financí, ale musíme zaručit, aby tyto peníze byly skutečně co nejdříve darovány a přeměněny na potraviny, přístřeší, vodu a léky, a to ještě předtím, než se situace ještě zhorší,' říká Anila Gill, národní ředitelka Caritas Pakistan.

V Pákistánu od začátku záplav pracuje Caritas Pakistan, Cordaid Pakistan (pobočka nizozemské Charity), Trocaire (irská Charita) a CRS (americká Charita). Nyní se přidávají i některé další národní Charity. Caritas Internationalis (CI) se spolu s dalšími mezinárodními organizacemi obává, že se k mnoha lidem pomoc dosud nedostala, proto 24. srpna 2010 prodloužila svou naléhavou výzvu k pomoci (emergency appeal) ze tří na šest měsíců. Již v prvních dnech po katastrofě objem mezinárodní charitní výzvy dosahoval částky 4,3 milionů euro. Avšak vzhledem k tomu, že počet potřebných stále narůstá, CI požádá své členské organizace o dvojnásobek této částky.

 

Kontakt:

Ilona Gajdíková

Oddělení humanitární a rozvojové pomoci Charita ČR

GSM: +420 603 511 242

e-mail: ilona.gajdikova@charita.cz

www.charita.cz

 

Foto převzato:

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou