Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

K další pomoci Pákistánu vyzývá papež i němečtí biskupové

Datum publikace26. 8. 2010, 20.30
TiskTisk

Monzunové několikatýdenní deště od konce července 2010 způsobily v Pákistánu obrovské záplavy. Díky špatným podmínkám do některých oblastí zatím dorazila jen základní humanitární pomoc. Papež vyzývá k  solidaritě a němečtí biskupové vyhlašují na 4. - 5. 9. 2010 speciální sbírku na pomoc Pákistánu během všech bohoslužeb.

Pákistán: Masy valící se vody, které přineslo od konce července monzunové období, smetly obytné domy, mosty, silnice, školy, vodní zdroje i zdravotnická zařízení. Řada měst a obcí je odříznuta od okolního světa, zdroje pitné vody jsou znečištěné. Mohutné záplavy v Pákistánu zasáhly již téměř 20 milionů obyvatel a vyžádaly si přibližně 1600 - 2000 obětí na životech. Mnoho lidí je stále nezvěstných. Počet obětí může narůstat rovněž kvůli epidemiím nakažlivých chorob, které na místě hrozí kvůli nedostatečným hygienickým podmínkám. Vzhledem k neustávajícímu dešti a hornaté oblasti je část zasaženého území stále obtížně přístupná pro záchranné týmy. Ban Ki-moon, Generální sekretář Organizace spojených národů varoval, že čím déle záplavy potrvají, tím větší budou škody a nazval katastrofu v Pákistánu „Tsunami pod lupou času“.

Papež Benedikt XVI. na závěr pravidelné středeční generální audience (18. srpna 2010) vyzval k další pomoci obětem povodní v Pákistánu. 'V této chvíli se v myšlenkách obracím na drahé obyvatele Pákistánu, zasaženého nedávno rozsáhlou povodní, která si vyžádala mnohé oběti na životech a velký počet rodin připravila o domov. Svěřuji Božímu milosrdenství všechny, kteří tragicky zahynuli, a svou duchovní blízkost vyjadřuji jejich příbuzným a všem, kdo v důsledku této přírodní katastrofy trpí. Ať naši bratři, tak tvrdě zkoušeni, nezůstanou bez projevu naší solidarity a konkrétní podpory ze strany mezinárodního společenství,' řekl ve svém letním sídle Castel Gandolfu Svatý otec.

Němečtí biskupové vyhlásili na sobotu 4. a neděli 5. září 2010 během všech bohoslužeb speciální sbírku na pomoc obětem přírodní katastrofy v Pákistánu. Ve své výzvě němečtí biskupové píší: 'Mezinárodní pomoc se rozběhla, také církevní organizace dělají, co mohou. Chybí však dostatečné finanční zdroje, aby mohlo být odstraněno to nejhorší utrpení.“ Již podruhé jsou tento rok věřící vyzýváni ke speciální pomoci v důsledku ničivých přírodních katastrof. „Nouze však nesleduje kalendář. Jako křesťané víme: Bůh je trpícím obzvlášť blízký,' dodávají biskupové.

Katolická církev v Pákistánu a organizace zajištující pomoc volají po dalších finanční pomoci. Biskup Joseph Coutts, prezident pákistánské charity ale varuje před neseriózními humanitárními organizacemi. Dárci by měli dávat pozor na to, aby se jejich finanční dar nedostal do rukou podvodným organizacím. Coutts říká, že ve městě Faisalabad je více než 50 aktivních křesťanských dobročinných organizací a vyzývá podporovat Charitu jako oficiální instituci katolické církve, s jejichž mezinárodní sítí poboček je pákistánská církev v kontaktu.

Mezinárodní pomoc je stále velmi nutná, aby se zabránilo šíření epidemií a dalším ztrátám na životech. Program pro zajištění základní obživy v Islámábádu oznámil, že chybí asi tak 40 vrtulníků, aby byly obětem dopraveny alespoň základní potraviny. Díky odplaveným komunikacím jsou vrtulníky pro mnoho oblastí jediným dopravním prostředkem, který může postiženým dopravit jakoukoli pomoc. Na severu Pákistánu brzy nastane chladné období a místo stanů bude potřeba co nejrychleji vybudovat provizorní obydlí. Dále je nutné zprovoznit cesty a mosty, aby se oběti z horských oblastí mohly dostat do údolí. 50 procent obyvatel se živí zemědělstvím a září je měsíce setby. Pokud se jim nepodaří aspoň z části oset jejich pole, bude nedostatek základních potravin dalším problémem, s kterým se budou obyvatelé Pákistánu potýkat.

Foto převzato:

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou