Lupa
Obsah Obsah
Portál

Poselství muslimům k zakončení ramadánu

Datum publikace27. 8. 2010, 14.00
TiskTisk

Papežská rada pro mezináboženský dialog zveřejnila dnes (27. 8. 2010) poselství muslimům u příležitosti zakončení islámského postního měsíce ramadán. Téma letošního poselství zní: Křesťané a muslimové společně za překonání násilí mezi věřícími odlišných náboženství. V příloze je uvedeno plné znění poselství.

Vatikán: Kardinál Jean-Louis Tauran, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, vyjadřuje na začátku poselství  svou radost, že věřící jiných náboženství projevují během tohoto měsíce muslimům svou duchovní blízkost, 'jak to dokazují přátelská setkání, která jsou často příležitostí pro rozhovory náboženského charakteru'.

Kardinál dále přiznává, že 'téma, které letos Papežská rada navrhla – Křesťané a muslimové společně za překonání násilí mezi věřícími odlišných náboženství – je bohužel velmi aktuální, alespoň v některých oblastech světa'. Zabývala se jím letos v únoru také Smíšená komise pro dialog, zřízená Papežskou radou pro mezináboženský dialog a Stálou komisí pro dialog mezi monoteistickými náboženstvími Univerzity al-Azhar. Proto kardinál Tauran využívá tuto příležitost, aby v poselství zveřejnil některé závěry letošního setkání této komise.

'Mezi příčiny násilí mezi věřícími odlišných náboženství můžeme uvést manipulaci náboženství pro politické či jiné cíle, diskriminaci na základě etnické nebo náboženské příslušnosti, sociální rozdělení a napětí,' je uvedeno v poselství, které dále pokračuje: 'Nevědomost, chudoba, zaostalost a nespravedlnost jsou rovněž přímé či nepřímé zdroje násilí nejen mezi náboženskými komunitami, ale i uvnitř jednotlivých komunit.' Neschází apel na veřejné a náboženské představitele, kteří 'by mohli nabídnout vlastní příspěvek k zjednání nápravy v podobných situacích pro společné dobro celé společnosti'.

V další části jsou pak uvedena doporučení Smíšené komise pro pokojné soužití. Uvedena je otevřenost srdce pro vzájemné odpuštění i smíření, a také základ kultury dialogu ('poznat to, co máme společné, a to, v čem se lišíme') nebo uznání a zachovávání důstojnosti a práv každé lidské osoby. Zmíněna je také výchova k úctě, dialogu a bratrství v různých vzdělávacích a výchovných prostředích: doma, ve škole, v kostelích a v mešitách. A v neposlední řadě důraz na to, aby školní učebnice objektivně informovaly o náboženství.

Plné znění poselství najdete ZDE.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou