Lupa
Obsah Obsah
Portál

Začíná pravidelné setkání papeže s bývalými studenty

Datum publikace27. 8. 2010, 18.15
TiskTisk

V prostorách Centra Mariapoli v Castel Gandolfu dnes (27. 8. 2010) začíná tradiční letní setkání bývalých studentů Benedikta XVI., tzv. Ratzinger Schülerkreis.

Vatikán: Tématem semináře, který potrvá tři dny a není přístupný veřejnosti, je hermeneutika, neboli výklad II. vatikánského koncilu. Všichni účastníci – je jich asi čtyřicet – jsou bývalí studenti profesora Ratzingera, kteří s ním prodiskutovávali své práce v letech, kdy působil v Německu jako vysokoškolský profesor.

Hlavním přednášejícím je arcibiskup Kurt Koch, bývalý basilejský biskup, který byl 1. července letošního roku jmenován předsedou Papežské rady pro jednotu křesťanů. Bude mít dvě přednášky. První je nazvaná 'II. vatikánský koncil mezi tradicí a inovací. Hermeneutika reformy mezi hermeneutikou kontinuity se zlomem a nehistorickou kontinuitou'. Druhá přednáška se bude zabývat tématem 'Sacrosanctum koncilium a pokoncilní reforma liturgie'.

První dva dny (27. a 28. srpna) bude po přednáškách arcibiskupa Kocha následovat volná diskuse k danému tématu, které se zúčastní i papež. V neděli dopoledne setkání vyvrcholí mší svatou v Centru Mariapoli, které bude předsedat Benedikt XVI. Jméno hlavního přednášejícího i téma setkání, jak v Osservattore Romano uvedl salvatorián Stephan Horn, předseda sdružení papežových bývalých studentů, vybral a schválil Benedikt XVI. z nabídek, které mu předložili organizátoři.

Většina účastníků pochází z Německa a Rakouska. Kromě nich tam bude také jeden Ital, Ir, Holanďan, Korejec a Ind. Účastní se i kardinál Christoph Schönborn, vídeňský arcibiskup, dále světící biskup z Hamburgu Hans-Jochen Jaschke, vysokoškolští pedagogové, faráři, řeholníci, řeholnice a laici.

První setkání Ratzingera s jeho žáky se konalo v březnu roku 1977, když byl jmenován arcibiskupem Mnichova a Freisingu. Od té doby se setkání každoročně opakuje, vždy na určité vybrané téma. Loni bylo zaměřeno na téma mise ad gentes.
 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou