Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

800 tisíc účastníků na 31. meetingu v Rimini

Datum publikace30. 8. 2010, 16.51
TiskTisk

Ve dnech 22. - 28. 8. 2010 se v italském Rimini konalo 31. setkání hnutí Comunione e liberazione.  

Rimini: Navzdory ekonomické krizi skončilo setkání velmi úspěšně i z hlediska návštěvnosti. Nabídky programů téměř týdenního meetingu využilo na 800 tisíc zájemců.
Setkání s názvem 'K touze po velkých věcech nás vede srdce' se zúčastnili lidé z více než 20 států a 29 různých národností. Za přispění 3193 dobrovolníků se uskutečnilo přes 130 různých setkání, 8 výstav a 35 představení.
Na závěr meetingu Emilia Guarnieri, zodpovědná za organizaci, řekla: 'Účastnilo se mnoho hostů různých vyznání, kultury a původu a překvapivé bylo, že se ve svých příspěvcích převážně věnovali tématu setkání. Nenaslouchali jsme abstraktním teoriím, nýbrž výkladu vlastní zkušenosti ve světle názvu.'

Mezi nejvýznamnější hosty z oblasti politiky patřili irská prezidentka Mary McAleese s hlubokým osobním svědectvím, předseda Evropské komise José Barroso a italský ministr zahraničí Franco Fini. Své zástupce zde měly rovněž země, kde je svoboda vyznání ještě omezená.

V náboženské a duchovní oblasti patřily mezi nejvýznamnější události přednáška kardinála Angela Scoly, patriarchy z Benátek, a především setkání kardinála Petera Erdö, arcibiskupa z Budapešti a předsedy Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) s metropolitou Filaretem z Minsku.

Vrcholem mnohých významných okamžiků 31. meetingu byl ekumenismus, chápaný nejen v úzce náboženském smyslu slova, ale především jako dialog kultur: bylo prezentováno vydání knihy dona Luigiho Giussaniho, zakladatele CL, Il senso religioso (Náboženský smysl) v čínštině a došlo k setkání kardinála Jeana-Luise Taurana s imamem Oubrouem a s buddhistickým mnichem Habukawou.

Ekonomické krizi byla věnována výstava a velký počet diskusí za přítomnosti odborníků a významných podnikatelů.

Na stále větší mezinárodní význam meetingu poukazuje i novinka příštího roku: dva dny se budou odehrávat v Káhiře díky zájmu Waela Farouqa, profesora arabštiny, který již několik let pracuje na překladu knihy dona Giussaniho Il senso religioso.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou