Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Památka svatého Řehoře Velikého

Datum publikace30. 8. 2010, 19.45
TiskTisk

V pátek 3. 9. 2010 si církev připomíná památku sv. Řehoře Velikého, papeže a učitele církve. Informujeme o jeho životě a o řádu-vyznamenání, které je spojeno s jeho jménem.

Sv. Řehoř se narodil kolem roku 540 v Římě, zemřel roku 604 tamtéž. První a největší z papežů s tímto jménem pocházel z patricijské rodiny a několik let byl římským prefektem. Část svého jmění věnoval na založení kláštera v Římě a několika dalších klášterů na Sicílii. Když mu bylo asi 35 let, stal se mnichem. V letech 579-585 byl papežským vyslancem (apokrisiariem) v Konstantinopoli. Pět let po návratu zpět do Říma byl zvolen papežem; byl prvním mnichem, který zastával tento úřad. Jeho pontifikát trval 14 let.

Když v roce 592 Langobardi pustošili severní Itálii, vyjednával s nimi o vykoupení zajatců, zreformoval správu církevního majetku a z těchto příjmů věnoval velké sumy na pomoc těm, kdo utrpěli válkou, epidemiemi a hladomorem. Udržoval nezávislost církve na světské moci a sám se staral o plnění těch povinností, které světské úřady zanedbávaly.

Tím, že udržoval dobré vztahy s Langobardy, Franky a Vizigóty v severní Itálii, Galii a Hispánii, posiloval pozici církve. Zkušenosti získané v Konstantinopoli mu umožňovaly posilovat autoritu Říma na Východě i na Západě. Jedním z jeho činů s dalekosáhlými následky bylo vyslání misionářů vedených sv. Augustinem z Canterbury do Anglie, poté co na tržišti uviděl vystavené světlovlasé otroky, kteří odtud pocházeli.

Sv. Řehoř byl r. 1298  prohlášen za učitele církve. Jeho spisy jsou zaměřeny především pastoračně. Liber regulae pastoralis  shrnuje směrnice o povinnostech biskupa a úvahy o životě pastýřů duší a jejich vlastnostech. Moralia in Job jsou dlouhým praktickým komentářem k biblické Knize Jób a ve středověku velmi oblíbené Dialogy vyprávějí události ze života světců.

Řehoř věřil všem zázračným událostem, souvisejících s vírou, o nichž se dozvěděl. Proto je toto dílo plné zázračných úkazů a vizí. Zachovalo se rovněž více než 800 jeho dopisů a řada kázání. Život a myšlenky sv. Řehoře byly po staletí zdrojem inspirace pro západní křesťanství. Sv. Řehoř byl otcem středověkého pojetí papežství, jež se jen díky němu vymanilo z chaosu svárů. Pro jeho koncepci autority je příznačné, že sám sebe nazýval 'služebníkem služebníků Božích'. Toto označení převzali i jeho nástupci.

S papežem Řehořem souvisí Papežský řád sv. Řehoře Velikého (L´Ordine Equestre Pontificio di San Greogorio Magno). Patří mezi vyznamenání, která uděluje sám Svatý otec. Řád ustanovil roku 1831 papež Řehoř XVI. s tím, že má být udělován věrným a zasloužilým mužům vzorné pověsti, kteří se zasloužili o 'dobro společnosti, církve a Svatého stolce'. Heslem řádu je 'Pro Deo et Principe' (Pro Boha a vládce).

Nositelé tohoto ocenění se stávají členy řádu s titulem 'rytíř Řádu sv. Řehoře Velikého'. Řád je rytířským řádem jezdeckým. Rytířům je zaručeno privilegované místo během papežských procesí i při jiných obřadech. Od roku 1994 mohou toto vyznamenání obdržet také ženy, které se stávají 'dámou Řádu sv. Řehoře Velikého'.

Papež Benedikt XVI. udělil tento řád 25. listopadu 2009 Ing. Karlu Štíchovi za úsilí při jednání o majetkovém narovnání mezi státem a církvemi a PhDr. Milanu Novákovi za úsilí při obnovení Národní svatováclavské pouti. V minulosti byl u nás tento řád udělen např. také bývalému rektorovi Univerzity Karlovy prof. Ivanu Wilhelmovi za jeho zásluhu o reformu Katolické teologické fakulty a opětného začlenění této fakulty mezi ostatní instituce UK.

Řád sv. Řehoře Velikého obdržel také někdejší děkan Fakulty sociálních věd UK prof. Lubomír Mlčoch za příkladný křesťanský život aktivního laika v naší společnosti i za práci pro církev anebo prezidentka Radia Svobodná Evropa Olga Kopecká-Valeská za zásluhy o obranu náboženské svobody a křesťanských hodnot za totality a za podporu ekumenismu v dnešní společnosti.

 

Zdroj: Slovník svatých, Papyrus, Jeva, 1993, upraveno

Více informací o řádu sv. Řehoře Velikého zde.

O sv. Řehořovi se dočtete také v  knize  Slovník starokřesťanské literatury.  Karmelitánské nakladatelství pracuje i na Slovníku křesťanských mystiků

Obraz převzat

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou