Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Andělská Hora si připomene 60 let od příchodu P. Olejníka

Datum publikace1. 9. 2010, 9.30
TiskTisk

Poutní slavnost ze svátku Narození Panny Marie se stane v neděli 5. 9. 2010 zároveň i vzpomínkou na P. Josefa Olejníka, který přišel před šedesáti lety působit právě do farnosti Andělská Hora.

Ostrava, Andělská Hora: Mši svatou bude v kostele Narození Panny Marie sloužit olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Bohoslužbu, která začíná v 10.00 hodin, doprovodí zpěvem sbor P. Josefa Olejníka z Velké Bystřice. Při mši svaté bude požehnána pamětní deska na tohoto významného skladatele církevní hudby.

Program slavnosti pokračuje po mši svaté na místním náměstí koncertem dechové hudby. Bude možnost zakoupit občerstvení a prohlídka výstavy o P. Josefu Olejníkovi na faře v Andělské Hoře, kde otec Olejník bydlel a skládal mešní ordináriům a nápěvy k žalmům. Ve 14.00 hodin bude v kostele svátostné požehnání a koncert pěveckého sboru z Velké Bystřice.

Mons. Josef Olejník (1914-2009) se narodil 1. července 1914 ve Strání-Květná. Po studiu na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži a na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě (CMBF) v Olomouci byl vysvěcen na kněze 5. července 1938.

Po kaplanské službě ve Vsetíně odešel do Říma, kde studoval v letech 1939 - 1945 na Papežském institutu posvátné hudby. Sloužil 9 měsíců v Čsl. armádě v Anglii. Po návratu do vlasti byl vicesuperiorem semináře a lektorem CMBF v Olomouci a zároveň kaplanem u sv. Michala.

V letech 1950-1968 spravoval farnosti Andělská Hora, Dětřichovice a Rudná pod Pradědem. 'Českou mši z Andělské Hory' složil r. 1966. Od roku 1968 působil na CMBF v Olomouci a v Litoměřicích až do r. 1975, kdy mu byl odňat státní souhlas.

Roku 1990 se stal docentem na CMTF v Olomouci v oboru liturgického zpěvu a vypomáhal ve farnosti Moravičany. Od r. 1973 až dosud vedl smíšený chrámový sbor ve Velké Bystřici. Až do své smrti se věnoval zhudebňování liturgických textů a byl vyhledávaným duchovním vůdcem a zpovědníkem.

Skladatel liturgické hudby papežský prelát Mons. Josef Olejník zemřel krátce po svých 95. narozeninách v sobotu 11. července 2009 ve Šternberku. Po posledním rozloučení v olomoucké katedrále sv. Václava byl 18. července pohřben ve své rodné obci Strání.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou