Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papežská návštěva Skotska má méně odpůrců

Datum publikace31. 8. 2010, 16.50
TiskTisk

Výsledky průzkumu veřejného mínění k zářijové návštěvě Benedikta XVI. ve Skotsku ukázaly, že 5% Skotů je explicitně proti papežské návštěvě, velmi kladně ji přijímá 31%, neutrálně se k ní staví 63% a 1% dotázaných nemá vyhraněný názor.

Glasgow: Opozice proti návštěvě papeže Benedikta XVI. ve Skotsku 16. září 2010 výrazně poklesla, než se doposud předpokládalo. Průzkum veřejného mínění provedla společnost Opinion Research Business mezi tisícovkou dospělých lidí na území celého Skotska ve dnech 7. – 9. června 2010. Výsledky ukázaly, že 5% Skotů se vyjádřilo proti papežské návštěvě (2% Skotů jsou 'silně proti', 3% jen 'proti'). Velmi kladně přijímá nadcházející návštěvu Svatého otce 31% dotázaných, neutrálně se k ní staví 63% respondentů a 1%odpovědělo, že neví.

Kardinál Keith Patrick O´Brien závěry veřejného mínění komentoval slovy: 'Výsledky průzkumu přinášejí velké povzbuzení, protože opět potvrzují, že velká většina Skotů je srdečná a pohostinná ke všem lidem. Papežská návštěva nadcházející měsíc bude bezesporu historickou událostí pro naši zemi a doufám, že ji všichni Skotové prožijí radostně.'

Tento průzkum také ukázal, že se 70% obyvatel Skotska považuje za křesťany, zatímco v roce 2001 se takto vyjádřilo  67% a téměř polovina všech Skotů chodí do kostela minimálně jednou za měsíc (20% jednou týdně a 26% jednou nebo víckrát do měsíce). Vyšlo dále najevo, že kampaň s názvem 'Protestuj proti papeži' organizovaná Národní sekulární společností se sídlem v Londýně, zrušila své plány protestovat proti Svatému otci během návštěvy ve Skotsku. Místo toho uspořádá pouze jeden pochod Londýnem. 'Nyní je všem jasné, že tato malá skupina hovoří pouze za sebe. Většina Skotů bude potěšena, když se doví, že tito lidé zrušili své plány narušit papežskou návštěvu. To je příslib, že tento den bude neopakovatelným zážitkem pro všechny obyvatele Skotska,' řekl Peter Kearney, tiskový mluvčí Katolické církve ve Skotsku.

Návštěva Benedikta XVI. ve Skotku a Anglii ve dnech 16. – 19. září 2010 bude první státní návštěvou papeže ve Velké Británii vůbec. 16. září přiletí Svatý otec do Edinburghu, kde ho v paláci Hollyroodhouse přivítá královna Alžběta. Pak se Benedikt XVI. přesune do Glasgow, kde bude sloužit mši svatou s přibližně 100 tisíci věřícími shromážděnými v Bellahoustonském parku. Očekává se, že celosvětově bude díky televizním přenosům sledovat papežskou návštěvu ve Velké Británii až miliarda diváků.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou